От години моловете са изправени пред проблеми, свързани с промяната

...
От години моловете са изправени пред проблеми, свързани с промяната
Коментари Харесай

Може ли бизнес моделът на IKEA да спаси моловете?

От години моловете са изправени пред проблеми, свързани с смяната на потребителското държания. Но операторът на IKEA - Ingka Group, си построи лична империя от молове през последните години, разпростряли се от Китай до Европа и Съединени американски щати, и споделя, че желае да купи още местоположения, защото се стреми да се диверсифицира отвън търговията на дребно, написа The Wall Street Journal.
Каква е концепцията?
Идеята на компанията е да свърже моловете си с магазин на IKEA и да притегли повече евентуални купувачи с допълнения като коуъркинг пространства в жанр WeWork, зали за хранене в скандинавски жанр и детски зони за игра.

Ingka отваря първия си мол – или място за срещи, както ги назовава – през 1973 година в Сундсвал, Швеция, в композиция с магазин IKEA. През последните години компанията уголемява имотния си бизнес, отваряйки серия от нови молове, и споделя, че интензивно търси да купи и създава повече местоположения, в това число в Съединени американски щати.

Хората търсят места, които оферират доста повече, не просто извършване на покупки “, споделя Синди Андерсен, ръководещ шеф на Ingka Centers, имотното поделение на компанията. „ Ако дадеш повече аргументи за посещаване, тогава хората отново ще идват “.
Развитие в България
Тази идея (бел. ред. – за пазаруване на голям брой пространства, в които с изключение на магазини да има и споделени работни пространства) се развива интензивно и на европейския пазар. Последната такава договорка е от 2020 година в Лондон.

В България компанията реши да започва различен свои пилотен план – мобилни хъбове. Той стартира през лятото на 2023 година и все още от компанията споделят, че е извънредно сполучлив и се приема повече добре от клиентите.

Идеята е в обитаемоте места, където компанията няма физически магазин, хората да могат да поръчат онлайн и да получат пратките си от тези местоположения.

Към момента такива има в Плевен, Благоевград, Хасково и Стара Загора “, споделиха от компанията за Economic.bg.

От IKEA споделят, че за първите 6 месеца от стартирането резултатите са доста  позитивни и се регистрира увеличение на общия брой онлайн поръчки съвсем двойно.

Клиентите дават отлични мнения за тази спомагателна алтернатива за приемане на своите поръчки и компанията преглежда вероятни други градове за разгръщане на услугата “, споделят още от IKEA.

Компанията за момента е единствената, която предлага такава услуга в страната. От сектора споделят, че концепцията е извънредно забавна за страната и развиването на бранша.

Според Иван Граматиков, мениджърът на „ Видеолукс Холдинг “ – притежателят на Praktiker и Technolopis – и един от най-големите вложители в ритейл паркове в България – изрази мнение пред Economic.bg, че концепцията в действителност е забавна и нова за нашия пазар.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР