От години Малдивите са една от най-предпочитаните екзотични дестинации за

...
От години Малдивите са една от най-предпочитаните екзотични дестинации за
Коментари Харесай

Малдивите изчезват - какви са причините и решенията

От години Малдивите са една от най-предпочитаните екзотични дестинации за хората, които могат да си позволят подобни пътувания. Но като една естествена забележителност, и те не остават неподвластни на разнообразни процеси - както естествени, по този начин и в резултат на човешката активност.
Прочетете още
А Малдивите всъщност са много повече от това, което си представяме. Те са 900-километрова верига от към 1200 острова в Индийския океан. Повечето от тях са доста дребни и не са обитаеми. И те, както и бреговите линии по целия свят са под опасност поради непрестанно покачващите се равнища на Световния океан. От значително значение е и фактът, че междинната надморска височина тук е едвам един метър, което прави островната страна най-ниско разположената в света.

Крайбрежните градове и островните страни не стопират да подхващат дейности, с цел да се защитят от тази сериозна опасност, която може да докара до тяхното изчезване в близко или малко по-далечно бъдеще. Някои изграждат стени в морето, други копаят пясък от морското дъно. А учени от Масачузетския софтуерен институт и малдивската организация Invena работят върху едно по-различно и естествено решение на казуса.

Тъй като е открита ерозия по бреговата линия на съвсем всеки остров, от 2019 година се организират полеви проби и се ползва система от потопяеми структури. Те употребяват силите на океана, с цел да основат натрупвания от пясък на особено подбрани места. По този метод освен се понижава равнището на водата и се пазят островите, само че и евентуално могат да се основат нови парченца земя в океана.

Провеждат се и опити с разнообразни структури - да вземем за пример потапяне на мрежа от въжета за събиране на пясък или потребление на материал, трансформиращ се в корав бетон при до момента с вода, с цел да сътвори преграда на дъното и да събира пясък. А от години се ползва и концепцията за засаждане на мангрови гори в крайбрежните зони за кореновата система на дърветата да спре ерозията.И в случай че до преди години напъните за справяне с казуса и постепенното изчезване на Малдивите са били по-скоро на правилото проба-грешка, то през днешния ден се употребяват компютърни симулации и модели за машинно образование, които употребяват сателитни изображения, с цел да се планува по какъв начин ще се движи пясъкът по дъното. 

Учените са обнадеждени, че потопяемите структури ще бъдат по-ефективни от стандартните строителни решения за подсилване на крайбрежията като създаване на стени, които даже могат да влошат ерозията. Освен това са и по-естествени, тъй като използвайки водните течения безусловно се направлява пясъкът. И по този начин се работи благодарение на естествените сили, а не срещу тях. Намаляват се освен разноските, само че и рискът за разрушение на екосистеми, изяснява CNN.

Друг не по-малко важен плюс на използването на потопяемите структури е концепцията за " развъждане " на изкуствени острови. За задачата се употребяват и биоразградими, текстилни, цялостни с пясък мехури, които се подреждат по специфичен метод, с цел да се построи пясъчна линия. При един подобен експеримент на Малдивите за четири месеца на повърхност 20 на 30 метра се е натрупал към половин метър пясък. А през днешния ден този песъчлив бряг е висок към два метра.

Източник:lifestyle.bg

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР