От години лекарите не са сигурни какви са оптималните стойности,

...
От години лекарите не са сигурни какви са оптималните стойности,
Коментари Харесай

Мащабно и продължително изследване дава отговорът на въпроса – до каква степен трябва да се понижава кръвното налягане?

От години лекарите не са сигурни какви са оптималните стойности, които би трябвало да се реализиран при пациенти с високо кръвно налягане. Целта, несъмнено, е намаление, само че до какво равнище и какъв брой упорито не беше ясно. Лекарите регистрират нездравословните странични резултати на медикаментите. Съществува и несигурното съмнение, че възрастните пациенти се нуждаят от по-високо кръвно налягане, което да изтласква кръвта към мозъка.

Изследването е открило, че при пациенти, чието систолично кръвно налягане е понижавано до 120 – доста под актуалните рекомендации от 140 и 150 за хора над 60 години, рискът от сърдечна непълнота и удар понижава с една трета, а рискът от гибел – с почти една четвърт.

В рамките на изследването, наречено Sprint, са взели участие 9300 мъже и дами на възраст над 50 години, при които съществува нараснал риск от съдечно или бъбречно заболяване. На инцидентен принцип са били предписани две разнообразни стойности на систоличното налягане – под 120 или под 140. Проектът е трябвало да завърши през 2017 година, само че смятайки резултатите за извънредно значими за публичното здраве, Националният институт за проучване на сърцето, белите дробове и кръвта е взел решение да ги оповести. Научната публикация ще бъде оповестена до няколко месеца.

„ Проучването дава евентуално животоспасяваща информация “ , споделя доктор Гари Гибънс, шеф на института.

Приблизително 70 милиона души единствено в Съединени американски щати страдат от високо кръвно налягане – един от всеки трима, и половината от тях имат систолично налягане над 140 при използване на терапия.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР