От години косатките атакуват и понякога преобръщат лодки във водите

...
От години косатките атакуват и понякога преобръщат лодки във водите
Коментари Харесай

Моряците търсят уникални начини да предотвратят атаките на косатки – и казват, че взривяването на траш метъл може да промени играта

От години косатките нападат и от време на време прекатурват лодки във водите край Испания и Португалия. Сега моряците работят дружно, с цел да намерят метод да възпрат косатките и може би са намерили решение, което трансформира играта – стартиране на траш метъл музика.

GTOA, група, която изследва косатките в този район, в това число Гибралтарския пролив, където косатките потопиха яхта при 45-минутна офанзива предишния месец, записва стотици взаимоотношения сред типовете и лодки неотдавна години. Броят на взаимоотношенията – когато китовете концентрират вниманието си върху лодка и я доближават, следят или допират – се е нараснал през последните три години, откри групата.

През 2020 година в района имаше 52 срещи за взаимоотношение за интервал от пет месеца, откри групата. Две години по-късно, през 2022 година, има 207 записани взаимоотношения. Тази година има няколко документирани случая.

Фейсбук група от повече от 59 000 души, моряци обменят хрумвания за най-хубавите способи, с цел да се спасят от прекарването на сходни събития. Много членове на групата са споделили личните си срещи, като един човек сподели в един миг, че китовете са „ сложили носовете си върху кормилата и са се натискали “.

„ Всяко придвижване, което прави това деяние неловко за тях, ще ги възпира “, споделиха те. "... Просто размахах кормилото много мощно, с цел да не желаят да си пъхат носовете там. Работих мигновено и бързо им омръзна! "

По-рано тази седмица един човек потърси съвет, до момента в който се приготвяше да премине от испанския град Малага до Канарските острови в страната. Пясък, фойерверки и мощни клаксони бяха препоръчани, с цел да се пазят китовете, само че един човек имаше предложение, което съгласно него е сигурен метод за отбягване на офанзива.

" Когато имахме взаимоотношение предходната година, аз съм съвсем сигурен, че разтърсването на корпуса посредством свирене на цялостен размер източноевропейски траш метъл промени играта ", сподели той. "... Те направиха три метода и си потеглиха след 5 минути, без да нанесат никакви вреди.. което беше 2 или 3 минути след музиката. Успех. "

Друг моряк, Флориан Руч, сподели пред The ​​New York Times, че е имал две срещи с косатки. През май той се опита да сложи пясък във водата и също по този начин пусна лодката на цялостна газ, за ​​да се втурне, което съгласно него проработи. След това по време на втората си среща през ноември Руч сподели, че е пробвал и музика – плейлист от Spotify, наименуван „ Metal for Orcas “ – която е пуснал през подводен високоговорител. В този случай музиката не работи, сподели той, и косатките в последна сметка нападнаха кормилото на кораба му. Екипажът му трябваше да бъде избавен от испанските управляващи.

" Никой не знае кое работи и кое не работи ", сподели той пред The ​​Times.

Докато моряците пробват разнообразни тактики, с цел да избегнат взаимоотношения, които биха могли да доведат до потъването на корабите им, испанското държавно управление има собствен личен набор от правила за това какво е разрешено. Взривната музика наподобява е неразрешена.

Съгласно GTOA, набор от правила, прочут като Кралски декрет 1727/2007 – който обрисува отбраната на китовете и другите китоподобни – споделя, че „ не може да се прави активност, която може да убие, нарани или безпокои животните. " По-конкретно, групата споделя, че хората, които се натъкнат на китове в испански води, не могат целеустремено да влизат в контакт, да хвърлят субстанции, които биха могли да навредят на животните, да им попречат да се движат свободно, да ги разделят или „ създават мощни и пронизителни шумове и звуци “.

Защо косатките атакуват лодки?

Остава да се види какво тъкмо предизвиква увеличението на нападенията на косатки. През лятото природозащитникът и биолог Джеф Коруин сподели пред CBS News, че това е „ забавно държание “, което акцентира интелигентността на животните.

„ Това са любопитни същества, те са доста интелигентни същества “, сподели той. „...Това, което виждаме, е адаптивно държание. Научаваме по какъв начин те в действителност се учат от околната среда и по-късно вземаме тези набори от умения и ги споделяме и ги учим на други китове. “

Той сподели, че тези умения може да са пристигнали от една-единствена известна косатка – Бялата Гладис – след нейната лична среща. Но това може да е и някаква игра или игра за животните или даже отговор на травматично събитие, което те биха могли да преживеят.

„ Има редица образци, при които лодки са изгорели или са удряли китове в Средиземно море и край крайбрежията на Испания ", сподели той. „ И по този начин, евентуално Уайт Гладис е имала това травматично прекарване, поучена от него. Сега тя свързва китовете като част от своя екип, с цел да оцелее в тази капсула, и гледа на тези лодки като на зложелател. “

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР