От години жителите на пловдивското търпят ужасна миризма на фекалии,

...
От години жителите на пловдивското търпят ужасна миризма на фекалии,
Коментари Харесай

Село Труд – Отново живот като в септична яма

От години жителите на пловдивското търпят ужасна миризма на фекалии, която съгласно тях идва от централата за биогаз, която се намира на метри от къщите им.
За следващо обгазяване на селото през почивните дни алармираха от Инициативния комитет, който упорства за нейното унищожаване. Във видеобръщения в обществените мрежи представители на протестиращите настояват, че неприятните миризми са непоносими и повреждат здравето им. 
Във видеото те настояват, че обгазяванията стартират от 17 часа, а вечер и нощем стават още по- тежки.  Когато те не идват и зачитат популацията, популацията ще пристигна при тях, предизвестяват протестиращите откакто никой не се е отзовал на сигналите им.
През юли трудчани получават писмо от, подписано от директорката инж. Десислава Георгиева. В него се твърди, че „ евентуален източник на неприятна миризма на битово-фекални води може и да бъде дъждовно-канализационната мрежа на с. Труд, в която са включени битовите води на селото и която се зауства без филтриране в река Пясъчник, наоколо до централата „ Билд Инвест Сит “. “
В писмото се споделя още, че неприятната миризма може и да идва от „ развъждане на селскостопанки животни(овце) “.
 Пореден митинг в село Труд - поради замърсяване на въздуха Пореден митинг в село Труд - поради замърсяване на въздуха
Днес, 9 юли, в 18:30 часа жителите на село Труд, Община Марица, ще излязат на митинг, разгласен като гражданско непокорство. Причината...
Инж. Марияна Кондаклиева шеф на дирекция „ Контрол “ в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив удостовери пред БНР през вчерашния ден, че са получили два сигнала от Труд. Тя изясни, че те повтарят предходни сигнали, само че не прецизират каква е миризмата. 
Получената информация е препратена на РЗИ, тъй като има мнение на Министерството на здравеопазването, че тези миризми могат да окажат отрицателно въздействие върху публичното здраве. От Регионална инспекция за опазване на околната среда чакат мнението на здравната ревизия.
Централата е проверявана непрестанно, правени са и инспекции по сигнали, само че те не са открили съществуване на неприятни миризми, разяснява инж. Кондаклиева.
Тя напомни, че е направено и четирикратно премерване на въздуха в продължение на по 14 дни и то през четирите сезона на годината,  само че мобилната станция не е открила замърсяване на въздуха. Експертите, които са били на място, също не са усетили неприятни миризми. 
От началото на годината до момента са постъпили 30 сигнала от поданици на Труд  като при започване на 2020 година повода за обгазяването е било торене на земята. Затова и сигналите са препратени до БАБХ. Що се отнася до обгазяването от биоцентралата сигналите са доста, само че те касаят едно и също денонощие, изясни Кандаклиева. 
 Четвърто миризливо лято настава за село Труд, молят обезверено Европа за помощ Четвърто миризливо лято настава за село Труд, молят обезверено Европа за помощ
Първото всеобщо неодобрение против последствията от новопостроената покрай селото биоцентрала беше на 20 август 2016 година предиобед. Хо...
Извършени са пет инспекции като специалистите са открили в Централата несъблюдение на наставление от края на предходната година за покриване на външните вани. Издадено е наказателно разпореждане през юни тази година, само че операторът го апелира. Централата е под непрекъснат мониторинг от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда, също така тя също има инсталация за премерване на чистотата на въздуха, само че досега сигналите не са доказани, сподели специалистът.
От екоинспекцията обясниха, че всички подадени сигнали на зеления телефон се записват и могат да бъдат наблюдава последващите действия на Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Плроблемът на трудчани стигна и до Народното събрание. Припомняме, че при започване на август министърът на околната среда и водите отговори документално на парламентарен въпрос по случая в с.Труд, че „ няма правила за неприятни миризми “.
В отговора си министърът също насочва към различен вероятен източник на миризмите. „ Вероятен източник на миризми в региона на обитаемото място могат да бъдат и животновъдните обекти в и към обитаемото място и или заустването на битово-фекални води от селото в р. Пясъчник “, счита той. От РИОСВ-Пловдив е изпратено писмо на община Марица за предприемане на дейности по подготвеност, осведоми министърът. Въпросът дали ще бъдат изменени условията за разстояние на централите от обитаемоте места, е отвън компетенциите на, респ. Регионална инспекция за опазване на околната среда, отбелязва министър Димитров. „ Правилата и параметрите за застрояване и разполагане на жилищни и нежилищни здания са уредени в Закона за устройство на територията и съответните подзаконови нормативни актове “, прецизира той. „ Относно казуса с нетърпимите миризми следва да се означи, че в екологичното законодателство няма правила за неприятни миризми “, акцентира в отговора си министърът и показва данни от осъществени инспекции, при които „ не е открита миризма на територията на с. Труд, присъща за индустриалния развой в централата “. Еко-министърът удостоверява че във връзка с централата не са правени оценки за влияние на околната среда (ОВОС). През 2016 година при процедура за разширение на суровинната база на Инсталацията за преправка на биомаса възложителят приложил към документите и Комплексна екологична оценка със здравна експертиза, без да се е изисквало такава. Преценено било, че здравен риск за популацията би се очаквал при неспазване на нормативното законодателство и процедурата завършила с решение на РИОСВ-Пловдив да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда. Постановеното решение е обжалвано в Административен съд Пловдив от Инициативен комитет на с. Труд, само че съдът отхвърля жалбата и оставя в действие решението Апелативен съд Пловдив, което през декември 2019 година е доказано от Върховния административен съд (ВАС), а решението на Върховен административен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване.
При процедурата за построяването на инсталацията през 2012 година също било взето решение да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда, което не било обжалвано в открития период и е влезнало в действие, а в 2015 година централата за произвеждане на ток от биомаса била въведена в постоянна употреба. Въпросът и отговорът в цялостен текст можете да видите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР