От години Ерол Йондероглу от Репортери без граници се бори

...
От години Ерол Йондероглу от Репортери без граници се бори
Коментари Харесай

Турски журналист от Репортери без граници е осъден на 14 години затвор

От години Ерол Йондероглу от „ Репортери без граници ” се бори за свободата на словото, правата на публицистите в Турция. За тази му смелост го грозят 14 години затвор.

На 20 юни 2016 година попада в ареста дружно с двама свои сътрудници. Задържан е за терористична агитация. Години по-късно процесът още е в съда, а Ерол го грозят 14 години затвор.

„ Бях извикан от прокурор да се явя в съда. Бях в чужбина. Казаха ми, в случай че не желая да се явя, единствено да им дам ЕГН и те ще стартират случая. Казах им – не. Когато се явих в съда, бяхме задържани. Трима в един и същи ден. Бяхме щастливци поради масираната акция в наша поддръжка, както в страната по този начин и в чужбина, от страна на организации за отбрана на правата на индивида, политически организации и Организация на обединените нации. Бяхме освободени след 10 дни – късметлии за турската действителност. Някои прекарват години зад решетките ”, споделя Йондероглу.

„ Обвинен съм, че върша агитация на терористични организации, в тази ситуация ПКК, подкрепяйки прокюрдски вестник. Всъщност това беше алегорична акция от страна на бранители на правата и публицисти, които да покажат своето противоречие с пресирането на публицисти от правосъдната система. Беше алегорично, само че ние получихме обвиняване поради новините, които се разгласиха в този вестник ”, споделя Йондероглу. 

 „ Процесът продължава към този момент 7 години. Преди 5 години съдът сподели, че няма потребност да продължава, тъй като не виждат закононарушение и ни оправдава. Но Ердоган самичък се намеси в този развой и седмица по-късно Апелативният съд в Истанбул анулира оправдателната присъда. Така преди 2 години всичко стартира изначало. Грозят ни по 14,6 години затвор по три разнообразни обвинявания. Основното е „ пропагандиране на прокюрдската партия ”, споделя Йондероглу.

„ След 2016 година когато се случи превратът хиляди публицисти се озоваха зад решетките. Турция ненадейно се трансформира в най-големият затвор за публицисти в света. Започна да ги освобождава и да упражнява надзор върху тях и техният брой понижа на половина ”, счита Йондероглу.

 „ Нашият случай е един от хилядите. Но когато се намеси Ердоган, той стана един от знаците на политическата интервенция в правосъдната система. Ако Ердоган бъде определен, считам, че ще опита да се отърве от сериозните медии. Той желае да наложи личната си тирада, личните си визии. Има толкоз доста табута, наложени на сериозните медии. Страхувам се, че в случай че изгубим плурализма в медийния пейзаж, налагането единствено на едната позиция, ще има съществени последствия върху всеки от обществото ”, споделя Йондероглу.

Той счита, че изборите са нечестни, проправителствените медии са мобилизирани, националните малките екрани са в услуга на президента. „ Това няма да помогне на хората да създадат самостоятелен избор. От позиция на институциите Турция наподобява демократична страна. Но като погледнеш по какъв начин работят институциите, разбираш, че не е по този начин ”, споделя Йондероглу.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР