От гледна точка на осигуряване на грижите за болните бих

...
От гледна точка на осигуряване на грижите за болните бих
Коментари Харесай

Има ли възрастова дискриминация по отношение на хората с редки заболявания?

От позиция на обезпечаване на грижите за болните бих могъл да кажа, че са направени съществени крачки през последните години. Основата е сложена, само че би трябвало да се надгражда. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия неврологът проф. Ивайло Търнев.

По думите му Здравната каса би трябвало да обезпечава лекуването на всички пациенти, без значение дали става въпрос за деца или възрастни.

,,В този смисъл Фондът за лекуване на деца може би беше изкуствено основан. Трябва да има лекуване за всички – и за деца, и за възрастни, тъй като в противоположен случай се получава нещо като възрастова дискриминация'', показа Търнев.

,,През 2009 година имаме национална стратегия, която даде опция за създаване на регистри на редките заболявания у нас. Това ни даде добра основа в битката с редките болести'', разяснява по тематиката Владимир Томов, ръководител на Алианса на хората с редки заболявания в България.

,,В момента системата, която обезпечава редките заболявания, работи от 2011 година. Всичките въпроси, свързани с приемането на лекуване, бяха контролирани още тогава. Така че системата, която действа сега, е доста добра и дава едни чудесни резултати'', регистрира той.

,,Считам, че освен НЗОК, а страната би трябвало да обезпечава лекуване на всички под формата на спомагателни държавни средства. В момента средствата от Фонда за лекуване на деца се обезпечават централизирано, само че би могло да се разшири и тези средства да обзет всички, които се нуждаят от съответната терапия'', добави Владимир Томов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР