От гледна точка на европейското законодателство, България ще е сред

...
От гледна точка на европейското законодателство, България ще е сред
Коментари Харесай

България може да стане първа в европейската регулация на дигитални валути

От позиция на европейското законодателство, България ще е измежду първите, които контролират прихода и работата с криптовалути.

Това съобщи министърът на финансите Асен Василев, представен от Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че от данъчна позиция, с новия пакет отраслови закони криптовалутите ще бъдат изцяло контролирани, като данъкът ще е 10%. 

По думите му, това ще даде юридическа изясненост какво се случва с вложители, консуматори и компании, които оферират този тип услуги.

Министерството на финансите интензивно работи с Българска народна банка и по плана за цифровото евро, подсети министърът.

Следващата регулация, която може да се случи и е разрешено по отраслова евродиректива, е всички лицензирани финансови компании, които подлежат на подобен режим, да имат директен достъп до сметки в Българска народна банка.

По думите на министъра това значи, че освен банките, а и всички компании, които подлежат на лицензиране, ще могат да се включат към интернационалната система за разплащане, без да би трябвало да минават наложително през търговски банки.

Това ще даде опция за ускорение на процеса, възстановяване на услугите и опция множеството от огромните финтех компании да имат достъп до система за разплащане, непосредствено обвързвана към Централните банки на света, сподели министърът, представен от Българска телеграфна агенция. 

„ България има един скъп актив – системата „ БОРИКА “, посредством който имаме на ниска цена метод да се включим към в този момент съществуващите системи за разплащане и към цялата платежна инфраструктура на света “, уточни още министърът по време на първия панел „ Отворено банкиране и незабавни заплащания “ на конференцията за сигурни и налични цифрови заплащания DIGI PAY 2023, която се организира в София през днешния ден.

Според Василев, този актив не е употребен задоволително за нововъведения, не е употребена свързаността на „ БОРИКА “ с останалия свят, която дава опция да могат да се предложат нови финтех решения.

Част от процеса на цифровизация е електронизацията на ваучерите за храна, която ще бъде 100 % от 1 юли 2024 година

В някои страни това е лишило десетина години, при нас в диалог с „ БОРИКА “, операторите на ваучерите за храна, MASTERCARD, VISA и огромните търговци видяхме, че може да тръгне пилотно за 6 месеца и за 12 месеца да се осъществя, заяви още финансовият министър.

Според него отвореното банкиране е също подобен развой, който може да навлезе в страната, тъй че да има доста по-бързо и непосредствено разплащане, обвързвано със счетоводните услуги и софтуерно обезпечено, и да създадем бърз преход, който да ни разреши да предлагаме доста по-модерни платежни услуги на пазара. 
     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР