От ГЕРБ/СДС обявиха на първия си брифинг в 47-то Народно

...
От ГЕРБ/СДС обявиха на първия си брифинг в 47-то Народно
Коментари Харесай

ГЕРБ внесе мораториум върху теглене на кредити до приемане на Бюджет 2022

От ГЕРБ/СДС оповестиха на първия си брифинг в 47-то Народно заседание, че са внесли план на решение за налагане на мораториум за вдишване и даване на държавни заеми до приемане на бюджета за 2022 година и до приемане на бюджетите на ДОО и НЗОК. Това разгласи на трибунка депутатът и някогашен финансов министър Кирил Ананиев.

На този стадий не би трябвало да се поема нов държавен дълг, поради настоящото положение на Фискалния запас, към 30 ноември размерът му е към 12 милиарда лева, което значи, че ще е обезпечено осъществяването на бюджета и ще има нужните средства до края на годината и за изплащането на пенсиите за януари. На второ място е неприятното ръководство на излъчванията. ГЕРБ е теглил държавен дълг, единствено когато това е носило рентабилност за страната. За разлика от нас, съвсем всяка седмица последните два месеца са теглени по 500 млн. лева без претекстове и какви цели преследва държавното управление, с цел да вземе заема. Доходността на излъчванията е негативна за бюджета, бяха доводите на Ананиев.

Държавата ще заплаща и ще губи средства, които ще бъдат плащани от бъдещите генерации, парите, които страната има в банковата система, носят негативна рента от 0.7%, а цената на излъчванията се заплаща при негативна рента от 0.5%, общата загуба е 1.2%, посочи финансистът.

Парите под формата на заеми се изразходвани за обществени разноски и ще накарат идващите държавни управления да вършат нови разноски, с излъчванията е натоварена ликвидността на банковата система и това ще донесе негативи.
 Бюджет 2022 - спешен с дълг до 6 милиарда лв.
Бюджет 2022 - спешен с дълг до 6 милиарда лв.

Новото държавно управление ще би трябвало да употребява като основа проектобюджета на служебния кабинет

Третата причина, по думите на Ананиев - по данни от ноември бюджетът приключва с остатък на 570 млн. лева . - Няма по какъв начин да края на година да има разноски, че да се приключи с недостиг с към 5 милиарда лева, безапелационен е Ананиев.

Александър Иванов от ГЕРБ добави, че " сега тегленето на всеки лев значи загробване на поколенията, постигнатите резултатите последните 7 месеца са пагубни ".

Александър Ненков бе безапелационен: " Тържествената част свърши, да осъществим дълга си. Повече от година се наслушахме на заклинания, това е изгубена година в празни приказки ". По думите му бъдещата коалиция печели време посредством изтегляне на дълг и загробва данъкоплатците с 12 млрд.лв., а обществото остава безучастно.

ГЕРБ остава съпротива, с цел да не стигнем гръцкия сюжет, приключи Ненков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР