От ГЕРБ обвиниха бившия премиер и министър на икономиката Кирил

...
От ГЕРБ обвиниха бившия премиер и министър на икономиката Кирил
Коментари Харесай

ГЕРБ обвиниха Петков и Лорер за нанесена щета от 1 млн. лв. на ББР

От ГЕРБ упрекнаха някогашния министър председател и министър на стопанската система Кирил Петков за нанесена вреда от 1 млн. лева на Българската банка за развиване (ББР). Според ръководителя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, някогашният обществен министър Деница Сачева и някогашният енергиен министър Теменужка Петкова

Управителният съвет на държавната банка е отказал да се емитира емисия за 1 милиард лв., само че сума от 1 млн. въпреки всичко била платена за адвокатски и консултантски услуги.

" Отделно от него - за мнения за неемитираната облигация - ББР заплаща още 560 хиляди лв. за консултантски и адвокатски услуги ", изясни Атанасова на брифинг в централата на партията.

Тримата показали на ГЕРБ - и Десислава Атанасова, Деница Сачева и Теменужка Петкова обстойно изнесоха предисторията за това по какъв начин се е стигнало до този случай. Върнаха се чак до 16 май 2021, когато Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система " развива теза, основана на неистини и полуистини, че 900 млн. лева са дадени от ББР на 8 компании, 4 от които свързани с едно лице (б.а. - Делян Пеевски) ", съгласно Деница Сачева.

" Публикуваните по-късно доклади на Българска народна банка демонстрират, че към този миг към 1,4 милиарда лева е уставният капитал на банката и те са налични. Активите на банката са съвсем 4 милиарда лева, а заемите са със солидни обезпечения ", добави тя. Бившият обществен министър Сачева упрекна Петков в неистина и за думите му, че ББР не подкрепя дребните и междинните предприятия. Според Деница Сачева била оказана помощ на 18 500 дребни и междинни предприятия, в които не се включват още 2000 по ковид-програмата за подкрепяне. " 99% от клиентите са дребни и междинни предприятия ", уточни Сачева. Според нея Петков " безскрупулно " нарушавал законодателството, като опитал да смени Надзорния съвет на банката и атакувал съответен арбитър в Софийския градски съд, че спрял вписването.

" Седем дни преди Надзорният съвет да има такова пълномощие, подписва контракт за правно обслужване с адвокатска адвокатска фирма, само че с тъкмо изтъкване на Лена Бориславова - 164 хиляди лева годишно, без разходи и без в допълнение уговорени 274 лв. на час ", стана ясно по време на брифинга.

Теменужка Петкова поде тематиката за издаването на облигация за 1 милиард лв., която банката възнамерявала да направи. От отговора на служебния министър Александър Пулев и от обществената информация от ГЕРБ са открили, че фактически е имало решение на Управителния съвет да бъде издадена такава облигация. Взето е на 19 октомври 2021 година и на 18 ноември е доказано от Надзорния съвет, само че няма решение на принципала - на едноличния притежател на капитала. Става ясно още, че тази процедура е прекъсната, само че единствено с решение на УС ", изясни Петкова.

По думите ѝ от обществената информация на уеб страницата на ББР, от годишния доклад излиза наяве, че управлението е възнамерявало да емитира тази облигация през второто или третото тримесечие на 2022 или тази емисия да не се състои. Ръководството е обсъждало да не бъде осъществена, на процедура - се отхвърля ", добави някогашният енергиен министър.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова добави, че ББР обмисляла да развие облигационната емисия в някакъв период с решение, взето от УС. " Възлага на консултанти и юристи пълномощието да обсъдят всички данни по тази емисия. Взето е решение единствено от УС да бъде прекъсната, единствено че са изхарчени 1 млн. лева за консултантски и адвокатски контракти.

За същия интервал ББР употребила други консултантски и адвокатски услуги на стойност 560 хиляди лв., твърди Атанасова. Тя изиска търсене на отговорност от някогашните министри на стопанската система Кирил Петков и Даниела Везиева, както и от тогавашния министър на нововъведенията Даниел Лорер.

" Кой ще носи отговорност за консумиране на 1 милион, без действително да е осъществено желанието на банката за тази емисия? Ще сезира ли Пулев АДФИ по този проблем? Неприемливо е за нас " нулево толерантните " към корупцията да си служат с тези контракти, които може да са прикрити контракти за други услуги, които Лена Бориславова е имала със същата банка ", сподели още Десислава Атанасова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР