От Газпром са заявили своето намерение за спиране на доставките

...
От Газпром са заявили своето намерение за спиране на доставките
Коментари Харесай

Петков: Няма да се огънем на руския рекет

От „ Газпром ” са декларирали своето желание за прекъсване на доставките на газ. Българското държавно управление е квалифицирано за този сюжет. Няма да има понижаване на подаването на газ към консуматорите по никакъв метод. Това съобщи министър председателят Кирил Петков при започване на днешното съвещание на Министерския съвет

Министерството на енергетиката има явен проект за деяние, в това число и подготвен проект за доставки от различни източници, сподели още той.

По думите му прекъсването на газ от страна на „ Газпром ” е „ жестоко нарушаване на договорите и е шантаж за потребление на извъндоговорен проект за заплащане в рубли през трети лица, което не подсигурява нито доставките, нито парите на българите. „ Ние няма да се подадем на сходен рекет“, безапелационен беше министър председателят.

България също преглежда всички контракти с „ Газпром ”, в това число и контракт за пренос през България, тъй като едностранно деяние на изнудване е неприемливо, уточни той.

Проверява се дали има действително прекъсване на доставките на съветски газ за България. Ще дадем повече информация след съвещанието на Министерския съвет. Ако има понижаване на количествата, ще ви осведомяваме. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов.

Предприети са всички ограничения, с цел да се подсигурят количествата на газ у нас. Към момента всички доставки са обезпечени за най-малко месец напред. Това не значи, че по-късно ще имаме проблеми предвид на последната обстановка, сподели още той.

На 1 април е получено писмо от „ Газпром Експорт ” във връзка метода на заплащане за съветски газ. Дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг са подхванали всички нужни ограничения, с цел да се подсигурят количества, в това число прекъсване на добива от „ Чирен ”, уточни енергийният министър.

Той изясни, че незабавно по-късно, отрасловото министерство е изпратило запитвания по контракта, а „ Газпром ” не е дало отговор на въпросите му.

На 26 април е получено третото писмо, заявяващо прекъсване на доставките на газ. Това следва да се удостовери физически до минути, в случай че е реалност, разгласи Николов.

По думите му изводите от обстановката са няколко.

България е дълготраен, предан и правилен сътрудник по съществуващия контракт. Плащанията по него са уговорени в щатски долари, уточни Александър Николов.

„ Булгаргаз ” разполага и към днешна дата с цялостен пакет банкови реквизити, доказващи последно заплащане през април към „ Газпром Експорт ” по предплатена фактура за сегашния месец. Недоставянето на количества е нарушаване на договорите, сподели той.

Очевидно е, че сега природният газ се употребява повече като политическо и икономическо оръжие, а не в правно-търговски връзки. По тях българската страна няма никакви нарушавания ”, безапелационен беше Николов. И добави: Докато съм министър и давам отговор за тази административна конструкция, България няма да води договаряния под напън и сломена глава. България не се продава и не се поддава на който и да е търговски контрагент.

На въпрос дали ще спрем преноса към Сърбия и Унгария, министърът отговори: България  е предан сътрудник и с всички прилежащи страни. България не е Русия.

Проблемът с новия метод на заплащане, желан от Русия, е в механизма и в невъзможността за надзор от българска страна, сподели още Николов.

Останали са 17% ресурси на природен газ в газохранилището ни и те би трябвало да се пазят като зеницата на окото. Това съобщи енергийният специалист Еленко Божков по Нова.

Веднага би трябвало да се премине на различно гориво – мазут, счита Божков. Цената обаче ще се усили с 30%.

Тези, които би трябвало да продължат да се доставят с природен газ са учебни заведения, детски градини и лечебни заведения ”, добави още енергийният специалист и разясни, че има градове като Пловдив и Плевен, които употребяват най-вече природен газ, по тази причина би трябвало да се ревизира какво е положението на газовите им турбини, сподели Божков

По думите на специалиста най-засегнати от прекъсването на газа от страна на Русия ще бъдат хлебопроизводителите у нас.

Други две групи хора, които ще изпитат усложнение са битовите и промишлените прозводители.

Битовите производители са едвам 2,5%, дано ги запазим. А промишлените производители разделяме на две групи – тези, които употребяват газа като суровина и тези, които го употребяват като гориво, изясни Божков.

Тези които го употребяват като суровина ще изпитат стопански потрес, посния още той.

Според енергийния специалист има компании, които ще заплащат с съветски рубли и ще могат да доставят газ за България.

Втората опция е да се доставя газ към Гърция, там да се регазифицира, а този газ който отива за Гърция, само че минава през България – да използваме ние, защото никоя от страните, които ни заобикалят, няма ограничаване в търговията с природен газ към този момент, изясни специалистът.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР