От газовата компания излязоха с позиция„Булгаргаз“ ЕАД излезе с позиция

...
От газовата компания излязоха с позиция„Булгаргаз“ ЕАД излезе с позиция
Коментари Харесай

Булгаргаз разбрали от медиите за свалянето на борда

От газовата компания излязоха с позиция
„ Булгаргаз “ ЕАД излезе с позиция по отношение на освобождението на целия ръб на шефовете на газовата компания. От там оповестяват, че са научили от медиите за решението на „ Българския енергиен холдинг “ ЕАД.

„ В свои изказвания през днешния ден, 29.01.2022 година, министър-председателят и министърът на енергетиката се позоваха на резултати от инспекция, осъществена от принципала БЕХ в „ Булгаргаз “ ЕАД. Бордът на „ Булгаргаз “ ЕАД не е осведомен за приключването на тази инспекция и за нейните резултати. Ръководството на сдружението беше осведомено с прелиминарен отчет, който съдържаше напълно неправилни изказвания, констатации и рекомендации. По всяко от тях, „ Булгаргаз “ ЕАД даде подробни уточнения, спомагателна информация и обосновки ", пишат от „ Булгаргаз “.

Вижте цялата позиция на компанията:

Съветът на шефовете на „ Булгаргаз “ ЕАД научи от медиите за решението на принципала „ Български енергиен холдинг “ ЕАД (БЕХ) да назначи нов ръб на сдружението – публичен снабдител на природен газ. Официално претекстове за това решение не са посочени. В свои изказвания през днешния ден, 29.01.2022 година, министър-председателят и министърът на енергетиката се позоваха на резултати от инспекция, осъществена от принципала БЕХ в „ Булгаргаз “ ЕАД. Бордът на „ Булгаргаз “ ЕАД не е осведомен за приключването на тази инспекция и за нейните резултати.

Ръководството на сдружението беше осведомено с прелиминарен отчет, който съдържаше напълно неправилни изказвания, констатации и рекомендации. По всяко от тях, „ Булгаргаз “ ЕАД даде подробни уточнения, спомагателна информация и обосновки. Публично отправените рецензии към Съвета на шефовете на „ Булгаргаз “ ЕАД са за „ неверни или неправилни решения “, които са довели до приемането на по-малки количества азерски газ.

Правят се внушения, че заради това цените на газа за българските консуматори са повишени. Тези изказвания не почиват на никаква справедлива основа. Както „ Булгаргаз “ ЕАД неведнъж е разяснявало, единствената причина, заради която българският пазар не може да получи всички количества природен газ по контракта с азерската страна, е неналичието на българо-гръцката газова връзка – газопровода IGB от Комотини до Стара Загора.

Принципалът БЕХ, Министерството на енергетиката и Министерския съвет на Република България имат достъп до истинския текст на контракта с азерския сътрудник и следва да одобряват обстоятелството, че мястото за доставка на газа е еднопосочно несъмнено – Комотини. Както е известно, този контракт не е подписан от актуалното управление на „ Булгаргаз “ ЕАД, само че прецизно следва да се извършва.

В края на 2020 година и през 2021 година управлението на „ Булгаргаз “ ЕАД, БЕХ и Министерството на енергетиката съумяха да предотвратят неизпълнението на контракта и заплащане на неустойки на азерската страна по отношение на неналичието на IGB и невъзможността за приемане на азерския газ в Комотини. В резултат на сложни договаряния, договорът беше избавен и беше обезпечена диверсификация на доставките посредством вноса на азерски газ, въпреки и в понижени количества. Важно е да се подчертае, че азерската страна одобри да доставя тези количества на договорната цена по различен газопровод, макар че няма такова обвързване по контракта.

Малко информация от предишното: през 2013 година към датата на сключване на контракта с азерската страна, „ Булгаргаз “ ЕАД е било в тежко финансово положение и е поело финансови задължения към азерската компания, които към оня миг не е било в положение да извърши. Към днешна дата, публичният снабдител е в чудесно финансово положение, като регистрира, че 2021 година е най-хубавата за последното десетилетие – с рекордни продажби и рекордна облага.

Отличното финансово положение и провеждането на открита комерсиална политика завоюва доверието на задграничните сътрудници, финансовите институции и на българската промишленост. Това разрешава „ Булгаргаз “ ЕАД да договаря отлични търговски и ценови условия по комерсиалните си контракти, от които се употребяват топлофикационни и газоразпределителни сдружения, българската промишленост.

„ Булгаргаз “ ЕАД подсигурява сигурността и непрекъснатостта на доставките за своите клиенти и е благонадежден и мечтан сътрудник. Относно аргументите за покачванията на цените на природния газ през последните месеци, „ Булгаргаз “ ЕАД неведнъж е съобщавало, че те са напълно външни за България като част от общия пазар на Европейския съюз. Това ясно се осъзнава от огромните индустриални потребители в България, които съумяха за запазят своята конкурентоспособност на външните пазари, най-много с помощта на доста пониските цени на природния газ, доставян от „ Булгаргаз “ ЕАД.

Съветът на шефовете преглежда решението за промяната като политически стимулирано и в несъгласие с направените поръчки за експертно ръководство на държавните сдружения. Подобни безпринципни дейности сигурно не са в полза на „ Булгаргаз “ ЕАД и неговите клиенти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР