От форум за кирилицата в НДК България каза на света,

...
От форум за кирилицата в НДК България каза на света,
Коментари Харесай

Радев и Йотова: Кирилицата тръгва от българските земи, не може да се преиначава историята

От конгрес за кирилицата в НДК България сподели на света, че буквите, на които пишат 300 милиона души, са тръгнали от българските земи, с цел да сплотяват и историята не може да се подменя. Това прозвуча в словата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, под чиято закрила се организира интернационалната конференция " И ний сме дали нещо на света ".

Форумът е проведен по самодейност на Йотова със съдействието на Българска академия на науките и на Центъра за славяно-византийски изследвания " Проф. Иван Дуйчев " и на него участват учени от 11 страни.

Амбицията е събитието да се организира на всеки две години.

" Днес кирилицата не е притежание само на българския народ. Тръгнали от нашите земи, буквите озаряват доста по-широко духовно пространство и сплотяват стотици милиони хора. Превърнала се в най-ценния наш подарък към човешката цивилизация, кирилицата построява мостове и свързва светове ", съобщи във видеоприветствие президентът Румен Радев, който не може да участва, тъй като е в егип на международната среща за климата.

" Не може да приказваме за кирилицата, без да отчетем приноса на светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници, на българските владетели и духовници, приели за своя задача да бъдат настойник на нашата писменост ", акцентира Радев. " Старобългарската книжнина се трансформира в съдбоносно събитие и пример за славянските нации. Именно в българските земи учениците на Кирил и Методий сътвориха книжовни средища, които издигнаха България до втори център на православната цивилизация след Византия ", уточни също Радев.

И добави, че българите сме призвани да бъде пазители на кирилицата. По думите на президента това изисква ежедневна грижа за грамотността и одобряване на историческите обстоятелства за кирилицата. Президентът означи, че е впечатлен от наличието на академичната общественост на днешния конгрес. Поздрави и вицепрезидента Илияна Йотова и екипа й за силата, с който са организирали днешното събитие.

Самата Йотова съобщи в словото си, че е " неприемливо историята да се подменя, преиначава, не помни, с цел да обслужва геополитически ползи ".

" От почитание към историята и героите към предишното ни, няма да загатвам създателите на сходни неистини. Историята на славянския свят не трябва да е обгърната в незнание и най-хубавото средство против това е науката ", сподели вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя предизвести, че е рискова наклонността българският език да се измества от обстоятелства, които нямат нищо общо с науката.

 Илияна йотова и Велислав Минеков
Илияна йотова и Велислав Минеков
Снимка: БТА

" Кирилицата е емблема за православието. Но застрашена ли е от изгубване нашата графична система ", попита Йотова. 

" Противопоставяме се на всевъзможни опити и от Изток, и от Запад да се отхвърля приносът на ранната българска страна, както и на двете книжовни школи - Охридската и Преславската . Срещу похищението не би трябвало да се мълчи, тъй като няма отминалост към културното ни завещание, и то е на целия славянски свят ", сподели още Йотова. Тя описа, че още от далечни времена българският език се изправя против древногръцки, латински, а през днешния ден е третият език в Европейски Съюз.

" Вече 12 века писмеността ни е нашият страж и ореола над нас. Езикът, който ражда еднаквост, самоопределяне и национална принадлежност ", сподели още Йотова. И подсети, че българите не са изгубили словото си и в тежките години, и посредством и на него са извоювали свободата си. Тя дефинира като незначително малко настоящето състояние - да се преподава български език единствено в 39 катедри отвън страната и прикани да се търсят аргументите за това. 

" Трудният диалог за развиването на България като страна минава през езика ", сподели пък в приветствието си министърът на културата проф. Велислав Минеков. Вярвам в интелектуалната мощност на българина и способността му да гради мостове на съзидание във времето ", добави Минеков и напомни, че форумът се организира в годината, когато означаваме 300 година от рождението на Паисий и 260 от написването на неговата " История славянобългарска ".

  Светият синод: Все по-често изполваме латиница и загърбваме кирилицата

Светият синод изрази поддръжката си за провеждането на форума за кирилицата. Приветствие от името на патриарх Неофит прозвуча от свещеник Поликарп.

" Напълно поддържаме начинания от подобен сан, които преглеждат писмеността ни освен като графична система, само че и като знак на нашата славянска православна еднаквост ", сподели свещеник Поликарп. По думите му точно в идентичността е един от проблемите в днешната актуалност. Опитите за размиването ѝ в духовно и културно отношение довеждат до мъчителни процеси, които нанасят дълбоки рани измежду обществото, цитира го Българска телеграфна агенция, която е сътрудник на събитието.

Той уточни, че през днешния ден все по-често ставаме очевидци на преднамерено загърбване на кирилицата и потребление на латиницата, като средство за другарство. Да ценим словото и да се стремим да приказваме на понятен и наличен език, прикани още епископът.

Делото на Светите братя е онази ярка звезда, която осветлява целия небесен славянски хоризонт, сподели Поликарп. Създаването на славянската писменост е кулминационната точка в развиването на славянската писмена просвета, по този начин нужна и наложителна в тогавашната историческа реалност. Днес, сходно на времето на Светите братя, се нуждаем от пазители и продължители на тяхното дело, сподели още Поликарп.

Поликарп означи, че са изключително радостни, част от програмата на форума да е изложбата, отдадена на чудотворните икони и свети мощи на Балканите. Той уточни, че това е един прелестен свършек на тази среща, който ясно акцентира нуждата от ходене ръка за ръка на светостта и вярното отношение и приложимост на словото.

 Министърът на културата Велислав Минеков,, заместникът му Пламен Славов и Белоградчишкият свещеник Поликарп
Министърът на културата Велислав Минеков,, заместникът му Пламен Славов и Белоградчишкият свещеник Поликарп
Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР