От фондация Български адвокати за правата на човека“ сме консултирали

...
От фондация Български адвокати за правата на човека“ сме консултирали
Коментари Харесай

Адвокати са подпомогнали безвъзмездно 80 нуждаещи се от правна помощ

От фондация „ Български юристи за правата на индивида “ сме съветвали 80 нуждаещи се, които не са имали опция да употребяват юрист и да платят за правните услуги, сподели на конференция Българска телеграфна агенция Стоян Мадин, началник план ACF 630 „ Защита на правата на индивида по време на пандемия “.

Правните съвещания и правните мнения по висящи производства са в границите на плана, който завършва в края на този месец. Фондацията е организация с идеална цел, която спомага за дейно използване на интернационалните стандарти за правна отбрана на правата на индивида. Целта на плана беше правната помощ да доближи до нуждаещите се хора, като измежду тези 80 случаи има проблеми, свързани с домашно принуждение, с права на хора, лишени от независимост, с чужденци, търсещи интернационална протекция, сподели още Мадин.

Един от въпросите, по които работихме, беше обвързван с откриване на тайната на осиновяване, уточни адв. Пламен Стефанов. По думите му в правосъдната практиката в България има единични случаи на откриване на тайната на осиновяване. Според закона разкриването на тайната може да се позволи, единствено в случай че има „ значими аргументи “, само че те не са категорично и в детайли указани, добави той. По думите му всеки съд приема по друг метод смисъла на „ значими аргументи “. В този проблем тайната на осиновяването беше разкрита, като правосъдният състав стимулира решението си на база Европейската спогодба по правата на индивида и не откри нито една причина да откаже на лицето, търсещо биологичните си родители. 

По-голямата част от хората, които ни търсят, желаят казусът им да се отнесе до съда по правата на индивида в Страсбург, сподели адв. София Разбойникова. Юристът напомни, че срокът за подаване на тъжби до Страсбург е понижен на 4 месеца.

Имало е случаи, в които юристите не са съумели да оказват помощ. Адв. Разбойникова уточни, че такива случаи са били свързани с деца с увреждания, жертва на тормоз и дискриминация, в това число и в учебно заведение. Изборът на родителите е или да реалокират детето, или да търсят правата си по реда на Закона за отбрана от дискриминация, добави тя.  В случаите, в които има влезнали в действие решения, само че са завършили всевъзможни периоди за реакция, не сме имали действителна опция да окажем правна помощ, сподели Мадин.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР