От Фейсбук профила на заместник-кмета на София Дончо Барбалов Парламентарната

...
От Фейсбук профила на заместник-кмета на София Дончо Барбалов Парламентарната
Коментари Харесай

Зам.-кмет на София: Депутатите отхвърлиха компенсации за общини, болници, училища и вероизпоредания

От Facebook профила на заместник-кмета на София Дончо Барбалов

Парламентарната комисия по енергетика през днешния ден отхвърли предлагането страната да компенсира на 100 % общините, лечебните заведения, учебните заведения и вероизповеданията поради повишаването на тока, който купуват от борсата като небитови консуматори.

Предложението беше обезщетителният механизъм да работи шест месеца от 1 януари т.г.

Общините дават над 80% от всички публични услуги в страната. Всички браншове – градски превоз, детски градини, учебни заведения, обществени домове, общински лечебни заведения и така нататък страдат от фрапантното увеличение на енергоносителите през последните 6 месеца.

Между 2 и 4 пъти са по-високи сметките за ток и природен газ във всички браншове на обществените услуги. Без помощ от страната никоя община не може да се оправи с този растеж на цените.

В съвсем всички европейски страни държавните управления към този момент са задействали разнообразни компесаторни механизми и ограничения, които да омекотят фрапантното нарастване на цените на тока и газа, и да защитят потребителите. При значително страни към този момент има въведени обезщетителни механизми със период до края на 2022 година

Държави като Италия и Испания (и други) приканват за взаимни дейности на равнище Европейски Съюз за използване на стратегически ресурси и взаимни доставки на природен газ, до момента в който други, като Унгария и Чехия, желаят да премислят механизма за търговия с излъчвания. Франция е за реформиране на механизма за ценообразуване на европейския енергиен пазар.

Таблицата по-долу класифицира ограниченията в 17 страни от Европейски Съюз и Обединеното кралство в 6 вида реакции на скока в цените на силата. Всички ограничения се оферират или одобряват от септември 2021 година, когато енергийната рецесия към този момент се разпростира.

Анализът на Bruegel прави обзор на другите политики, употребявани от страните на национално равнище.  



Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР