От Фейсбук профила на Соня КолтуклиеваПОРОЧНОТО ЗАЧАТИЕ НА СКАНДАЛНИЯ МЕМОРАНДУМ

...
От Фейсбук профила на Соня КолтуклиеваПОРОЧНОТО ЗАЧАТИЕ НА СКАНДАЛНИЯ МЕМОРАНДУМ
Коментари Харесай

Колтуклиева: Прокуратурата да се самосезира за „порочното зачатие“ на един меморандум за 1 млрд. долара

От Facebook профила на Соня Колтуклиева

ПОРОЧНОТО ЗАЧАТИЕ НА СКАНДАЛНИЯ МЕМОРАНДУМ ЗА 1 МИЛИАРД ДОЛАРА И РОЛЯТА НА ХЕРО МУСТАФА. КОЙ ЛЪЖЕ? РУСКАТА ВРЪЗКА И ХОРАТА НА ПУТИН. ЗАЩО АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ ПОДПИСВА БЕЗ МАНДАТ? КОГА КИРИЛ ПЕТКОВ съдебна експертиза СЕТИ ЗА ДАНС? НА ХОД Е ПРОКУРАТУРАТА - ИМА ЛИ ПОТЕНЦИАЛ ЗА КОРУПЦИОННА СДЕЛКА НА ВЕКА̀ В БЪЛГАРИЯ?

“Главният прокурор Иван Гешев може да се самосезира за Кирил Петков и Асен Василев за меморандума с Gemcorp и IP3 Corporation” - това съобщи в радио-интервю Ясен Тодоров, заместник-директор на Националната следствена работа, някогашен член на Висшия правосъден съвет.

Поводът: грандиозният скандал, в който се сблъскаха като мутренски джипове на оживено кръстовище: Асен Василев и Александър Николов с Херо Мустафа, всеки упрекна другия в неистина.

В тази история има доста мръсни петна и нито едно чисто желание, колкото и да се кълнат в това.

Какво просветна за публиката, откакто държавното управление и посолството на Съединени американски щати се замеряха с имейли и разяснения?

На 15 февруари 2022 година във Вашингтон, по време на формалното посещаване на вицепремиера Асен Василев и на министъра на енергетиката Александър Николов, проведено и следено от посланика на Съединени американски щати в България Херо Мустафа, се състоява вечеря, на която участват представители на Gemcorp.

На 11 март в София идват адмирал Майкъл Хюит, съосновател и шеф на IP3 и Атанас Бостанджиев, изпълнителен шеф на Gemcorp; те се срещат с Асен Василев и Александър Николов.

На 23 март, в наличието на премиера Кирил Петков, министър Александър Николова подписва меморандум за съдействие с Gemcorp Capital Management и IP3 Corporation за “алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, развиване на нуклеарната енергетика”… Според държавната осведомителна работа, става въпрос за “около 1 милиард долара”.

Меморандумът е засекретен. Опитите на медийния уебсайт “Свободна Европа”, финансиран от Държавния департамент на Съединени американски щати, да научи детайлности за съглашението, удрят на камък.

ПОРОЧНОТО ЗАЧАТИЕ

Разследващият уебсайт BIRD, основан в Париж, разкри: “В разгара на войната в Украйна, държавното управление на България подписа меморандум за съдействие с фонда „ Джемкорп “ /Gemcorp/ на съветския олигарх Алберт Авдолян. Той е за инвестиция от 1 милиард $ в чиста сила. Авдолян е бил наблюдаван за пране на пари от американското финансово разузнаване, дружно с българина Атанас Бостанджиев, който подписа договорката под патронажа на премиера Кирил Петков /на водещата фотография вдясно/. Авдолян е също по този начин доближен и бизнес сътрудник на Сергей Чемезов, шефа на „ Ростех “. Последният е считан за един от най-доверените хора на Владимир Путин, с който е служил в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Германска демократична република. От 2014 година Чемезов e включен в санкционните описи на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Преди да поеме Gemcorp, Атанас Бостанджиев е шеф на VTB Capital – капиталовото крило на банката, известна като „ банката на Путин “. Именно около тази връзка фондът Gemcorp, Алберт Авдолян и Атанас Бостанджиев попадат през 2017 година в отчетите на американското финансово разузнаване FINCEN, което следи за съмнителни доларови преводи.

Конкретната причина те да бъдат докладвани са „ преводи в юрисдикции с огромен риск от пране на пари “, само че финансовото разузнаване ги квалифицира също по този начин като „ съветски политически свързани лица “ /Russian Politically-Exposed Persons/, поради връзката им със глобената съветска банка ВТБ…”

Журналистът Димитър Стоянов напомня: “Пред 2014 година Gemcorp изплуваха като евентуален избавител на КТБ – записана във Англия компания, само че в действителност фасада за малтийската компания Mirabella Malta Limited, чиито действителни притежатели пък остават скрити зад офшорното законодателство. Всички действия на Gemcorp, свързани с „ ръководство на вложения “ се правят от Mirabella Financial Services LLP през Mirabella Malta Limited, посочваха от Gemcorp. Произходът на средствата, минаващ през тази компания, оставаше дълбока загадка за обществеността.

Факт е също по този начин, че Атанас Бостанджиев е работил в лондонския клон на „ ВТБ Капитал “, банка, която е едно от най-силните оръжия на съветските лостове за икономическо въздействие в чужбина – близка и далечна, както Европа, по този начин Африка и Азия. Бостанджиев напуща ВТБ след затварянето на КТБ, само че точно по негово време се отваря и офис на ВТБ в София, на чието откриване той участва персонално. Управители на българското посланичество стават Милен Велчев и Красимир Катев. А самите „ ВТБ Капитал “ вземат участие в покупко-продажбите на КТБ за Булгартабак и Виваком (Бостанджиев е взел участие като представител на ВТБ в приватизацията на Булгартабак). Към днешна дата ВТБ приготвя овакантяване на Европа поради наложените наказания по отношение на нея. На 5 март 2022 година тя беше изключена от платежната система SWIFT.”

На 30 март авторитетният бизнес вестник Financial Times написа: “Основана през 2014 година от екип, включващ Атанас Бостанджиев, някогашен лондонски началник на съветската държавна банка ВТБ Капитал, Gemcorp започва с 250 млн. $, предоставени от компания, следена по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес сътрудник Сергей Адониев, настояват осведомени с инвестицията.

Парите идват от осъществена от Авдолян и Адониев продажба на телекомуникационна компания, подкрепена от „ Ростех “ - голям държавен конгломерат в региона на защитата, чиито танкове, бомби и ракети са употребявани за нахлуване против Украйна.

Авдолян, чието присъединяване в Gemcorp завърши през 2020 година посредством мениджърско изкупуване, продължи да влага в огромни планове за естествени запаси в Русия дружно с „ Ростех”, който изнася оръжия за над 10 милиарда паунда годишно и дава работа на 2 млн. души. Адониев приключи присъединяване си в Gemcorp през 2015 година и няма вложения, свързани с „ Ростек”.

Авдолян поддържа също по този начин връзки с основния изпълнителен шеф на „ Ростех” Сергей Чемезов - непосредствен другар на Владимир Путин. Чемезов е имал общ апартамент с съветския президент, до момента в който и двамата са служили в руския Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Източна Германия.”

И след всичко това, на 2 април, в късния следобяд, часове, откакто е предоставена инспекция на ДАНС, началникът на кабинета на премиера Петков, Лена Бориславова, декларира: “засега няма открити съветски парични потоци в Gemcorp.”

На 2 април сутринта, от диалог с министри от кабинета “Петков”, открих, че:

- Кирил Петков не е разпореждал предварителна инспекция на Gemcorp и IP3 на службите, нито е помолил Българска народна банка за мнение за произхода на капитала и банковите референции на двете компании.

- Не е осъществено координиране сред министерствата за евентуалния резултат от инвестицията;

- Не е квалифицирано и признато решение на Министерски съвет за меморандума;

- Министърът на енергетиката Александър Николов не е получил мандат от Министерски съвет за сключване на меморандума. Министрите не познават наличието на меморандума - какви са отговорностите на българската страна и компенсациите за несъблюдение на уговорките.

⁃ Несъстиятелни са опитите на Лена Бориславова да неглижира меморандума - фирмите могат да съдят България във Вашингтонския арбитраж.

Призовавам прокуратурата да се самосезира от медийните изявления по абсурда за 1 милиард $ и да откри всички нарушавания: като се стартира от това има ли вмешателство на посолството на Съединени американски щати в България и напън от “департамента на Щатите”, както твърди вицепремиерът Асен Василев; какви задължения са поемани от Асен Василев и Александър Николов; за какво е нарушен правилника за работа на Министерски съвет и кои закони са потъпкани с подписването на меморандума без мандат за подписалия министър - всичко това води ли към закононарушения по работа, спор на ползи и евентуална корупция в изключително огромни размери?
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР