От Фейсбук профила на Калина АндроловаВестник Монитор от 10 септември

...
От Фейсбук профила на Калина АндроловаВестник Монитор от 10 септември
Коментари Харесай

Още преди 14 години Атанас Атанасов говори за разпарчетосване на службите в стила на ПП-ДБ

От Facebook профила на Калина Андролова

Вестник " Монитор " от 10 септември 2000 година слага доста забавни въпроси към шефа на Националната работа за сигурност в оня интервал Атанас Атанасов. Предлагам ги на вашето внимание. Напоследък ген. Атанасов се държи истерично във връзка с службите за сигурност и изключително във връзка с военното разузнаване. Българските специфични служби от 30 години водят разследваща активност на съветска територия. Българското разузнаване не изпраща разузнавачи в Западна Европа и Съединени американски щати, там се изпращат единствено представители на българското разузнаване.

За разлика от някои страни – членки на НАТО, които на територията на техните посолства у нас имат кадрови служащи от техните разследващи централи. Тогава защо тъкмо приказва ген. Атанасов?!

Говори за промяна на шефовете на службите с лица, близки до ПП/ДБ! Говори за разпарчетосване на бранша тъкмо в стила на ПП/ДБ. Каквото и да подхванат, го смилат от непросветеност и площадно познание с гарнитура от пуканки.

Специалните служби би трябвало да се оглавяват от кадрови чиновници, а не от политически лица! Например ген. Атанасов е правист и в никакъв случай не е работил нито като шпионин, нито като контраразузнавач. За пречистване на службите приказва човек, който няма действен опит в региона на сигурността.

Атанасов е пришит към службите извън по времето на Костов. Но в региона на службите общата просвета и общата просветеност не са задоволителни, с цел да заменят практическия опит. Ръководството на службите не е просто пристрастеност по използването на СРС-та за партийни и персонални потребности. Ако въпреки всичко се инатим за пречистване, би трябвало прочистването да стартира от ДСБ, тъй като ДСБ е наследството на фрагментите от перестройката.

Преходът беше дирижиран. Но дано не подхващаме отново онази остаряла тематика със основаването на синята съпротива в България, с основния кадровик, който към този момент не е сред живите и с избора на фрагменти за камуфлаж на тогавашната " смяна ". По времето на комунизма помним, че имаше обединение на партия и страна и по същия метод Българска комунистическа партия си назначаваше в службите партийни фрагменти отвън чисто професионалната селекция. Целта беше да се подсигурява лоялността на службите към партията. И в този момент жълтопаветниците отново се стремят по всякакъв начин да реализират нещо сходно. На това му викат промяна! Всъщност е връщане към остарялото, което е толкоз добре познато на ген. Атанасов - политически надзор. Но да се върнем на вестник " Монитор " преди двайсетина години...


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР