От Фейсбук профила на Борис Станимиров, бивш народен представител от

...
От Фейсбук профила на Борис Станимиров, бивш народен представител от
Коментари Харесай

Борис Станимиров: Скопие изкриви макарона, през който ще гледа Европа, гаранция е „френското предложение“

От Facebook профила на Борис Станимиров, някогашен депутат от Реформаторския блок

Понеже се начетох на нелепости, че видиш ли някакви „ предатели “ били вдигнали ветото на Македония и в този момент било станало неприятно...

Затова ще го кажа още веднъж, напълно решително, тъй като едно от нещата, от които изисквам, че разбирам е външната и европейска политика:

Предложението на френското председателство беше ненадейно положително за България. То пази в оптималната допустима степен българския интерес и дневен ред. Ако през днешния ден трябваше да се гласоподава това предложение, още веднъж щях да считам, че би трябвало да бъде подкрепено.

Северна Македония ще договаря с Европейски Съюз под условия. Първото от тези условия е смяна в конституцията и регистриране на българите в нея, което трансформира правата им (вкл. на свои културни центрове) в конституционни. През последните седмици Скопие сподели, че няма предпочитание да извърши това изискване и изкриви мощно макарона, през който ще гледа Европа. Гаранцията за това е точно признатото от София „ френско предложение “.

Второто (от много) условия е взаимното честване на общата история. Това, че през вчерашния ден македонските министри не бяха до българските си сътрудници пред ново-гроба на Гоце Делчев изкриви с още един оборот макарона, през който ще гледат Европа. И гаранция за това е таман „ френското предложение “.

За ненадейно спрелия ток на границата да не приказваме. Иначе, че има умишлени, зловредни провокации и от страна на български деятели е несъмнено и очевидно с просто око. Простотията не е монопол на южните ни северни съседи, уви.

Приемайки извънредно положителното за България предложение на френското председателство, проблемите на Скопие към този момент не са единствено с България и нашето несъгласие (възможностите за което могат скоро да отпаднат с наклонността на решения с болшинство в Съвета). С това историческо и умно решение на по-патриотична част от българските политици, те направиха по този начин, че Скопие към този момент има проблем с Европейската комисия и целия Европейски Съюз. Това е смисълът на Европейски Съюз - когато някой от нас, 27-те има проблем с нещо и някого, против този проблем да се изправя целият Европейски Съюз.

Точно поради френското предложение и повдигането на ветото, Северномакедонските политици към този момент блокират сами своя преговорен развой и европейското бъдеще на жителите си. Ние българите към този момент не може да сме им оправданието, което пречи на кривата коминтерновска ракета.



 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР