От Facebook твърдят, че искат да помогнат за справянето с

...
От Facebook твърдят, че искат да помогнат за справянето с
Коментари Харесай

Meta пусна инструмент за борба с дезинформацията, който тренира с Wikipedia

От Фейсбук настояват, че желаят да оказват помощ за оправянето с дезинформацията в интернет — проблем, за чието възникване може би оказа помощ самата компания.

Компанията майка на Фейсбук - Meta, показа нов инструмент, който употребява изкуствен интелект (AI) и носи името Sphere.

Той има за цел да оказва помощ за засичането и оправянето с дезинформацията, или “фалшивите вести,” в интернет.

Meta твърди, че това е “първият AI модел, кадърен автоматизирано да сканира стотици хиляди цитати по едно и също време и да ревизира дали те в действителност поддържат съответните изказвания.”

Изявлението на Meta идва, откакто години наред Фейсбук беше подложена на критика за своята роля в позволяването на тази дезинформация да процъфтява и бързо да се популяризира по целия свят.

Наборът от данни на Sphere включва 134 милиона публични уебстраници, съгласно Meta. Инструментът разчита на тези групови знания върху интернет, с цел да сканира стремително хиляди цитати в мрежата в търсене на в действителност неточности.

Вероятно напълно удачно, първият клиент на AI модела е Wikipedia. Според изказването на Meta свободната интернет енциклопедия към този момент употребява Sphere, с цел да сканира страниците си и да отбелязва източниците, които, в действителност, не поддържат оповестените изказвания.

От Meta също по този начин споделят, че когато Sphere забележи подозрителен източник, инструментът предлага по-надежден подобен или промяна за подобряването на точността на въведената информация, написа CNBC.

От компанията разгласиха и видео, на което се вижда по какъв начин работи Sphere:



Споразумението с Wikipedia не включва никаква финансова отплата в двете направления, са декларирали от Meta пред TechCrunch. Meta получава поле за широкомащабни тренировки на Sphere, а Wikipedia се снабдява с AI инструмент, който евентуално би могъл да рационализира процеса на инспекция и да усъвършенства фактическата акуратност.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР