От Европейския център за транспортни политики /ЕЦТП/ разпространиха позиция във

...
От Европейския център за транспортни политики /ЕЦТП/ разпространиха позиция във
Коментари Харесай

ЕЦТП пита: Докога МРРБ ще работи срещу пътната безопаснот и в полза на организирана престъпна група?

От Европейския център за транспортни политики /ЕЦТП/ разпространиха позиция във Фейсбук, в която показват, че са мощно разтревожени от задкулистните и корупциони игри , разиграващи се в Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/, които съгласно тях са напълно в ущърб на пътната сигурност в България. И прибавят, че показтелни били тихомълком взетите решения на фона на възходящия брой трагични произшествия , а точно – занижаване на критериите за класа на светлоогразителност на пътните знаци и пътната маркировка. И допълват:

„ Това се е случило макар работата, свършена от междуведомствени работни групи от специалисти, на които бяха изнесени данни и предпазени оферти, работещи в интерес на сигурността. Оказва се обаче, че в това време са се плащали стотици хиляди левове на разнообразни лобистки кръгове, в това число на една съответна неправителствена организация, за това да се вършат промени в разнообразни подзаконови нормативни документи. В същото време останалите специалисти, в това число от ЕЦТП, работиха изцяло безплатно.

Считаме, че понижаването на критериите е доста директно обвързвано с публичната поръчка на стойност 100 милиона лв. за пътни знаци, която бе оповестена неотдавна. Така се дава опция на компании, които създават некачествени пътни знаци, да завоюват, което ще намали и качеството на пътните знаци по Републиканската пътна мрежа. Не е надалеч от истината догатката, че по този метод Министерство на регионалното развитие е овладяно от една съответна проведена незаконна група (ОПГ), която отвън всевъзможни правила и правила по най-безобразния метод си разрешава за безчинства за да удовлетвори частния си интерес за сметка на живота и здравето на хората.
Не е за занемаряване и фактът, че въпросната неправителствена организация постоянно подкрепя специалисти от Министерство на регионалното развитие, в това число и такива от Института по пътища и мостове, където съответни фрагменти, отговарящи за пътните знаци, си разрешават да лобират за намаление на критериите и за съответни търговски марки.

Изключително значимо е да се подчертае, че смяната на Наредба №18, с която ще бъдат намалени условията за светлоотразителност, е подписана и от министъра на вътрешните работи, и от министъра на превоза на служебното държавно управление, както и от министъра на районното развиване и благоустройството на служебното държавно управление. Това значи, че хората, които обществено ни убеждаваха, че вършат всичко за пътната сигурност и за понижаване на произшествията, са подписали абсурден документ.

ЕЦТП е протестирал концепциите за намаление на критерии и е уведомил и двамата предишни министри на Министерство на регионалното развитие – Гроздан Караджов и Иван Шишков, които от своя страна са уверявали специалистите на Сдружението, че ще вземат отношение при положение на сходно деяние. Сега обстоятелствата демонстрират, че министър Шишков го е позволил по безпардонен метод. Така е предпочел да даде по-голяма тежест на публично разискване, в което не е ясно кой по какви критерии е правил оферти, за сметка на мнението на специалистите от междуведомствените групи. И още – министър Шишков си е разрешил да изпрати за нотифициране в Европейската комисия наредбата, която не е била качена за публично разискване, а напълно друг документ от това, което е минало като общестмено разискване. И оправданието, че корекциите произлизат от самото публично разискване са безразсъден опит да се прикрият корупцията и лобизмът, които се ширят в Министерство на регионалното развитие.

ЕЦТП, както и европейски сътрудници, в това число Европейската пътна федерация, е изпращал мнения до Министерство на регионалното развитие, че не трябва да се намаляват критериите за светлоотразителност.

Но освен това, ЕЦТП е предизвестил за заплахите, откакто писането на наредби е предоставено на неправителствена организация, в която членуват фирми-производители на пътни знаци, и компании, които поставят пътни маркировки, както и други строителни компании с ползи в бранша. За нас това е очевиден сигнал за корупция.

На процедура на компании е дадена опция сами да си пишат наредбите, освен това за същото им се заплаща, което води до изкривявията, които са се получили. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР