От Европейската комисия заявиха, че Гърция изпълнява задълженията си след

...
От Европейската комисия заявиха, че Гърция изпълнява задълженията си след
Коментари Харесай

Еврокомисията одобри отпускането на 1 милиард евро за Гърция

От Европейската комисия обявиха, че Гърция извършва отговорностите си след излизането от програмата за финансова помощ, която разрешава на Атина да получи 1 милиард евро, съобщи Ройтерс.

Отпускането на новите средства, което би трябвало да бъде утвърдено от финансовите министри на страните от еврозоната на среща в петък. Това ще усили паричните буфери на Гърция и ще разреши на страната да взима заеми при по-благоприятни лихви.

Положителната оценка на Европейската комисия в сряда последва утвърждението от гръцкия парламент предходната седмица на промяна, ориентирана към облекчение на събирането на вземания от банките. Очаква се тази стъпка да понижи тежестта на неприятните задължения върху балансите на гръцките кредитори.

Отпускането на тези близо 1 милиарда евро, което би трябвало да бъде утвърдено тази седмица, ще бъде първата част от пакета от помощи от 4,8 милиарда евро, който кредиторите от еврозоната са дали обещание да дават на Атина до 2022 година, при изискване че продължи промените.

През август 2018 година Гърция завърши стартиралата през 2010 година стратегия за финансова помощ. В продължение на осем години " Тройката " интернационалните кредитори даде на страната нисколихвени финансови средства в подмяна на тежки промени и политика на строги икономии. Сред тях най-болезнените бяха намаляването на заплатите и пенсиите, повишението на налозите и пенсионната възраст.

Тази външна финансова поддръжка беше най-продължителната помощ, предоставена на страните от Европейски Съюз след интернационалната финансова рецесия през 2008 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР