От Еси ЛехтоХЕЛЗИНКИ (Ройтерс) – Президентът на Финландия Саули Ниинисто

...
От Еси ЛехтоХЕЛЗИНКИ (Ройтерс) – Президентът на Финландия Саули Ниинисто
Коментари Харесай

Президентът на Финландия казва, че е невъзможно връщането на търсещи убежище

От Еси Лехто

ХЕЛЗИНКИ (Ройтерс) – Президентът на Финландия Саули Ниинисто сподели в понеделник, че е станало невероятно връщането на търсещи леговище, които не дават отговор на критериите за протекция и че това би трябвало да се вземе поради при определянето на политиките.

Над 500 търсещи леговище, най-вече от Йемен, Сомалия, Сирия и Ирак, дойдоха във Финландия през Русия през през последните две седмици, което накара Хелзинки да затвори половината си гранични пунктове и да упрекна Москва, че насочва мигранти към нейната граница.

„ Депортирането на мигранти, които не дават отговор на критериите за леговище, стана невероятно, тъй че влизането в граница значи, че оставате в тази страна, в случай че желаете “, сподели Ниинисто, говорейки по време на държавно посещаване в Полша.

Нинисто прикани за общоевропейско решение за прекъсване на неконтролируемото влизане в зоната без паспорт.

" Невъзможно е всяка страна сама да се опита да се погрижи за обстановката, която може да избухне в прилежаща страна незабавно по-късно ", сподели Ниинисто.

Томи Кивенджуури, началник на правния отдел във Финландската гранична защита, сподели, че не всички пристигнали в началото са желали да дойдат във Финландия, само че са били принудени да потърсят леговище, откакто съветските управляващи са затворили граничните врати след тях.

„ Те не са останали без различен избор в тази обстановка “, сподели Кивенджуури пред Ройтерс.

Убежище може да се търси единствено на два от останалите четири контролно-пропускателни пункта на границата на Финландия с Русия, дълга 1340 км (830 мили).

Кремъл отхвърли да изпраща мигранти и в понеделник разгласи, че е внесъл формален митинг против частичното затваряне на границата, заявявайки, че решението на Финландия да затвори граничните пунктове отразява възприемането на антируска позиция от Хелзинки.

По-на север, на граничния пункт Storskog сред Норвегия и Русия, обстановката беше „ естествена “, сподели представител на полицията в понеделник.

През 2021 година Полша, Литва и Латвия упрекнаха близкия съдружник на Москва Беларус за изкуствено основаване на мигрантска рецесия по техните граници посредством вкарване със аероплан на хора от Близкия изток и Африка и опит за изтласкването им през границата – обвиняване, което Беларус неведнъж отхвърля.

(Репортаж от Еси Лехто в Хелзинки; спомагателни репортажи от Terje Solsvik и Gwladys Fouche в Oslodd; редакция от Луиз Расмусенд, Бернадет Баум и Джонатан Оатис)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР