От есента на тази година единственият у нас Култура“, вестникът

...
От есента на тази година единственият у нас Култура“, вестникът
Коментари Харесай

Интелектуалци призовават за спасяване на в-к „Култура“ чрез доброволни дарения

От есента на тази година единственият у нас „ Култура “, вестникът за изкуство и журналистика, ще спре да излиза, тъй като издателите му са решили да го заменят с друго издание, което ще носи същото име, само че ще има нов публицистичен екип и ново наличие. С безкомпромисните си естетически оценки, със смелите и постоянно несъгласни с настоящата обстановка изявления на обществени и политически тематики, с прецизния си асортимент на първокласни преводни текстове това издание няма аналог в нашата гласност. За шестте десетилетия на съществуването си и изключително през последните трийсет години вестникът се трансформира в мерило, в пример – който към момента от никое друго издание не е доближат – за допустимо най-качествената културна журналистика. Това пишат от Сдружение за човешки права “Маргиналия “.

Знае се, че публицистичният колектив на вестника желае – въпреки и под друго име – вестникът да продължи да излиза. Но с цел да стане това, са нужни пари. Той разгласи дарителска акция за тази цел.

Водени от горещото предпочитание вестникът да продължи да излиза, група основни редактори и издатели на уеб сайтове, писатели, интелектуалци започнаха да събират пари за това. Всеки от тях е внесъл минимум 50 лева в оповестената от вестника дарителска сметка. Те приканват всички, на които е безценен вестникът, да се включат с дарения.

Ето и първите имена на хората от инициативната група (списъкът е отворен): Иван Кулеков, Александър Андреев /Дойче Веле/, Светлана Джамджиева /Клуб „ Z “/, Венелина Гочева /24 часа/, Капка Тодорова, Нери Терзиева, Светлана Дичева, Златко Ангелов, проф. Алберт Бенбасат, Светла Ганева, Асен Владимиров, Румен Петров, Юлиана Методиева.

Банковата сметка на Фондация Пространство „ Култура ”, която, в случай че набере задоволително средства, ще поеме издаването на вестника от есента, е

„ СИБАНК ”

IBAN: BG93 BUIB 9888 1000 6561 09

„ Маргиналия “ приканва приятелите на „ Култура “ да се включат в дарителската акция. Нека спасим емблемата на българската културна гласност!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР