От електроразпределителното дружество за Югозападна България ЧЕЗ Електро България АД

...
От електроразпределителното дружество за Югозападна България ЧЕЗ Електро България АД
Коментари Харесай

Енергоспестяващите уреди намаляват сметките за ток с до 30%, уверяват от ЧЕЗ

От електроразпределителното сдружение за Югозападна България " ЧЕЗ Електро България " АД приканват клиентите да употребяват рационално и отговорно електрическата енергия през настъпващите коледни и новогодишни почивни дни. Подготовката за празниците води до доста повишение на потреблението на ток, оповестиха от сдружението.

Включването на повече и за по-дълго време на електрически уреди за отопление, подготвяне и предпазване на храна, осветяване и декорация през този интервал, ще се отрази и върху размера на месечните фактури .

От сдружението напомнят, че потреблението на енергийно спестяващи уреди може да понижи сметките с до 30% . Битовите клиенти би трябвало да имат поради, че използването на 6 крушки от по 50 W за осветяване, приблизително по 6 часа в денонощие ще добави към месечната им сметка близо 12,00 лв.. Готварска печка с мощ 3 КW, употребена всекидневно по 2 часа през 30 дни в месеца , ще изразходи 39,60 лева от фамилния бюджет. Печка за отопление вид " духалка " с мощ 2 КW ще добави още 66,00 лева ., в случай че работи по 5 часа на ден.

Бойлер с мощ на нагревателя 2 КW изразходва 52,80 лева за месец при работа по 4 часа дневно. Ако пералнята се употребява три пъти седмично по 1,5 часа при 60 градуса, това ще коства на семейството 7,92 лева

Според енергетиците, намаляването на температурата на пространствата през зимата с 1 градус, може да намали сметката за ток с 10% . Толкова икономисва и понижаването на температурата на нагревателя на бойлера от 70 на 60 градуса .

Ако се употребява и таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна цена, позитивният резултат върху сметката за стопляне на вода ще бъде 15%.
Използването на остатъчната топлота на фурната с изключването й 10 минути преди края на времето за готвене, ще спести до 20% от сумата , която се заплаща за електрическата енергия, употребена за нейната работа. При готвене с похлупак и потребление в оптималната степен на тенджери под налягане се реализира спестовност на електрическа енергия до 20% .

От енергоразпределителното сдружение напомнят, че зарядните устройства за джиесем, в случай че не се изключват, ни костват към 16,00 лева . на месец.

" ЧЕЗ Електро България " АД припомня на клиентите, че е значимо при по-дълго неявяване да изключват уредите от електрическите контакти . Включените в контакта уреди употребяват електрическа енергия, даже когато са в режим на подготвеност и действително не се употребяват. Изключването им може да понижи потреблението и месечната сметка с до 5% и в същото време да помогне за предотвратяването на възможни повреди.

Съвети за рационално и отговорно потребление на електрическата енергия могат да бъдат открити и на корпоративния уеб страница www.cez.bg, в раздел " За клиента " в секция " Енергийна успеваемост ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР