От екипа на фондация Проект Бузлуджа алармират, че на Дом-паметник

...
От екипа на фондация Проект Бузлуджа алармират, че на Дом-паметник
Коментари Харесай

Фондация Проект Бузлуджа иска полицейски пост на Дом-паметника на БКП

От екипа на фондация " Проект Бузлуджа " сигнализират, че на Дом-паметник на Българска комунистическа партия няма защита, а достъпът до паметника е несмущаван, защото катинарът е строшен и врата е разрушена. Според фондацията, която преди 5 години се заеха да реставрират комунистическия паметник, хора влизат свободно и безнадзорно, а това е и рисково.

В сигнала с отвращение се показва, че тези, които влизат и преглеждат не заплащат входна такса, а са такива, които чупят и вандалстват. Няма информация в последните 20 години да е имало въобще такава входна такса, както и монументът да е бил контролен. Всъщност има много неясноти по отношение на собствеността и отговорността за стопанисването на обекта.

Във видео, оповестено в instagram Дора Иванова от фондация " Проект Бузлуджа ", в действителност се вижда екип на фондацията, който взе участие и в опита за пускане на реставрацията му пред 2022 година с обезопасяване, да се разхожда там.

От фондацията се базират и на заповедта на регионалния шеф Ива Радева, с която се не разрешава всеки достъп до " частната държавна благосъстоятелност с подредба на архитектурно - , с категория " национално значение ". Самата заповед е от 6 декември 2023 година и се стимулира с това, че поради разкопани и демонтирани кабели не може да се реализира обикновено електрозахранване, а неналичието на електричество и сигнална маркировка основават съществени предпоставки от пораждане на произшествия с жители , които се пробват да обхванат в постройката. В заповедта се показва и че под въздействие на атмосферните условия огромна част от вътрешните стени са мощно компрометирани и част от армировката е оголена и корозирала, което също основава предпоставки за произшествия.

Въпреки това от фондация " Проект Бузлуджа " настояват, че през 2022 година сполучливо са обезопасили постройката, а системата за мониторинг от датчици и камери, които сигнализират при заплаха за мозайките, е била изключена . Също по този начин са възмутени, че полицейският пост на паметника е бил махнат.

Затова и приканват служителите на реда, които охранявали Дом-паметника на Българска комунистическа партия да бъдат върнати там. 
 Опаковаха мозайките на Бузлуджа, с цел да ги спасят
Опаковаха мозайките на Бузлуджа, с цел да ги спасят

Проект Бузлуджа продължава работата за запазване на сградата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР