От една страна, тя носи рискове и заплахи в световен

...
От една страна, тя носи рискове и заплахи в световен
Коментари Харесай

Чавдар Минчев, СИНПИ: Войната в Украйна е нежелана за нас, може да засегне директно България

От една страна, тя носи опасности и закани в международен и в районен проект. От друга, ние не трябва да изключваме, че при избрани развития войната може да засегне непосредствено България.

 

Това съобщи Чавдар Минчев - член на УС на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания, по време на Гражданския конгрес „ Местна власт и икономическо развиване “, който се преведе в Русе. В събитието взе присъединяване и финансовият специалист на СИНПИ доктор Пламен Милев.

 

„ Най-правилната политика е да изключим директното ни присъединяване под каквато и да било форма, да подкрепяме прекратяването на войната и намирането на спокойно решение. Да имаме подготвеност за отстояване на нашата териториална целокупност и суверенитет при едно по-нататъшно задълбочаване на спора и разширение на неговия географски обсег “, посочи Минчев, който е и ръководител на Националната асоциация по интернационалните връзки.

Според него това е политиката на деен неутралитет. Тя включва два съществени детайла – невмешателство и създаване в границите на НАТО и Европейски Съюз на потенциал за отбрана, изключващ каквито и да било детайли на опасност против която и да е страна в Черноморския район и на Балканите.

 

„ Тази позиция би следвало да бъде дефинирана публично от българската страна, като бъде подкрепена със съответни съответни договорености с нашите съдружници от НАТО и Европейски Съюз “, съобщи дипломатът и добави, че би трябвало да отстояваме разбирането, че за нас отбраната, посредством основаване на закани, не е най- положителната тактика за реализиране на мир, а в противен случай – тя единствено усилва страховете, рисковете, потенциала и вероятността за война.

 

По думите на Чавдар Минчев от значителен народен интерес за България са мирът и съдействието в Черноморския район и на Балканите. От това директно зависи бъдещето на страната ни. България би трябвало да бъде източник и фактор за непоклатимост, мир и съгласие в тези региони.

 

“Стремежът през последните десетилетия беше Черноморският район да стане зона на интензивно икономическо съдействие и зона на постоянни междудържавни връзки. Зона на ценене на ползите на другия, на недопускане на спорове, на идентична и обезпечена сигурност. Зона на минимизиране на заканите и рисковете ”, сподели още в отчета си пред форума Минчев.

 

Той смята, че районът има капацитет да се трансформира в един от фокусите на геополитическото опълчване в света. А това е значителен, даже фундаментален риск за нашите национални ползи.

 

„ Именно този риск изисква и императивно постанова бързи и поредни начинания и дейности за балансиране на ползите в района и основаване на условия за дълготраен мир и съгласие “, уверен е Чавдар Минчев.

Друг значим въпрос за националните ни ползи, на който се спря Минчев, е обвързван с връзките със Северна Македония.

 

„ Въпросът за Македония и отношението ни към нея и с нея постоянно е във фокуса на българските национални ползи. Дълбоките му корени са в разбирането за генезиса на българския етнос, на българската държавност и след това на българската нация “, означи представителят на СИНПИ.

 

„ Днес, обаче, е значимо ясно да си дадем сметка, че Македония в настоящия ѝ тип – Северна Македония, не е тази която е била преди 70 или 100 години. районен съд Македония е страна с хетерогенен етнически състав, включително и с значително наследници на българи, които за жалост през днешния ден нямат българско етническо съзнание “, изясни той.

 

Според Чавдар Минчев и за Северна Македония, и за България са значими договарянията на македонската страна за присъединение към Европейски Съюз, тъй като това е теренът, на който бихме могли да търсим общо съгласие.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР