От една страна Израел преговаря с Хамас, от друга -

...
От една страна Израел преговаря с Хамас, от друга -
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Ако проблемът с Палестина не се реши, ще се роди друг Хамас

От една страна Израел договаря с Хамас, от друга - главната цел на Израел е да унищожи Хамас. Ако не бъде решен огромния проблем с палестинската страна, е допустимо да се роди различен Хамас. Въпросът е кой ще ръководи Газа. Това разяснява някогашният заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков. Той и арабистът Владимир Чуков дискутираха обстановката в Газа през днешния ден пред Българска национална телевизия.

Чуков поставя фокус върху две съществени разлики по отношение на съглашението сред Израел и Хамас, за което сега се водят договаряния - дали то ще докара до постоянно или краткотрайно помирение. Според него като завърши войната е допустимо да се стигне до образуване на страна, само че обстановката е доста тежка. Засега 138 страни са признали страната Палестина, показва Любомир Кючуков.

Владимир Чуков напомня за Споразуменията от Осло сред Израел и Организацията за избавление на Палестина (ООП) през 1993 и 1995 година, за реализиране на кротичък контракт сред двете страни и слагане на основите за палестинска автономност. Тези договаряния се провалят, откакто израелският министър председател Ицхак Рабин е погубен от " израелски радикал ", по думите на Кючуков.

Наистина постоянно досега опитите да се сътвори страна Палестина са се проваляли, показва още той. Според него спорът е прекомерно изострен и може да се чака тези войни да се възпроизвеждат от време на време.

Този спор стартира да излъчва талази на ненавист, които покриват Европа и Съединени американски щати, съобщи Любомир Кючуков. Той показва казусът, който поражда с актуалното надигане на позиции на ислямофобия и антисемитизъм. Слага се еднакъв знак сред Хамас и палестинците, както и сред Израел и евреите. Това разделя към този момент и европейските общества, твърди някогашният зам.-министър и прибавя, че тези настроения обаче може да дадат подтик на мирни договаряния.

Владимир Чуков показва терзания, че Газа ще измести като външен резонанс войната в Украйна. При нас новините предават дейностите първо в Украйна и след това за Газа - в Запада това е противоположното, показва той, като прибавя, че студентите и даже учениците от горните класове стачкуват. Според него това може да лиши сегашния американски президент Джо Байдън от втори мандат, в случай че обстановката в Газа не се промени.

Допълнително, Чуков счита, че бъдещето на Газа ще се повлияе от роднините на заложниците и техните претенции към израелския министър председател. Правителството на Бенямин Нетаняху желае гаранция, че Хамас няма да стартира война след две или три години. Ситуацията е доста комплицирана външнополитически, безапелационен е той. По негови думи съглашението, което най-вероятно ще се подписа, ще е следващото краткотрайно помирение, или така наречен стабилно помирение.

По въпроса за напрежението сред Израел и Иран Любомир Кючуков разяснява, че и двете страни демонстрираха, че имат силите да отреагират, само че въпреки това не желаят спора да се трансформира в районен.

Припомняме, към момента Израел продължава с нападението над Рафах, без значение от предложенията на Хамас за помирение. На 5 май двудневните преговори в Египет приключиха. Ден по-късно Хамас оповестиха, че приемат изискванията, създадени от Египет и Катар за евентуално съглашение за помирение в Газа, като прекратиха огъня. Израел стартира разглеждане на отговора на палестинското придвижване.

 
Русия: Войната в Газа ескалира и н
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР