От двадесет години се говори за децентрализация на общините. Крайно

...
От двадесет години се говори за децентрализация на общините. Крайно
Коментари Харесай

Найден Зеленогорски: Време е да настъпи децентрализация на общините

От двадесет години се приказва за децентрализация на общините. Крайно време е да тръгне в тази посока, разяснява пред медиите Найден Зеленогорски, член на Изпълнителния съвет на „ Движение на България на жителите “ и ръководител на Асоциацията на българските градове и райони.

„ На хартия България има доста положителни макроикономически индикатори, само че сме на последно място по приходи, има ниска продуктивност на труда и хората не усещат развиването на стопанската система през личния си джоб. Трябва да се заложи повече на районите и на общините, да се даде повече действителна власт “, безапелационен е Зеленогорски.

Също по този начин той разяснява, че данъкът върху приходите на физическите лица отива непосредствено в държавната хазна. Ако най-малко 20 % от него остават в общините, това ще бъде тласък за локалното ръководство за привличане на повече вложители и откриване на работни места. Това ще увеличи и отговорността на локалната власт за развиването на районите, съобщи той.

На въпрос за отговорностите на локалните управляващи, Зеленогорски отговори, че измененията в законите в предишното Народно заседание способстват за по-добра финансова дисциплинираност на общините, само че към момента има какво да се направи.

„ Трябва да се мисли за усъвършенстване на общините в България, има такива, които не могат да се оправят нито финансово, нито да дават положителни услуги на жителите и полемиките по този въпрос би трябвало да стартират “, добави Зеленогорски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР