От древността до днешно време хората с ужас слушат как

...
От древността до днешно време хората с ужас слушат как
Коментари Харесай

Вълците не вият заради пълнолунието

От древността до днешно време хората с смут слушат по какъв начин вълците вият към Луната, когато има пълнолуние, а тъмните им силуети се обрисуват върху светлия й диск. В междинните епохи всеки вълк, който е бил забелязан да вие по пълнолуние, бил убиван, тъй като се считал за вампир.

Много хора мислят, че вълкът вие мощно по време на пълнолуние, тъй като по този метод желае да всее боязън измежду съперниците си, а и измежду хората в близките обитаеми места. Това обаче въобще не е по този начин. Вълците не вият единствено когато има пълнолуние, а постоянно, когато на открито е нощ.

Вълците вият, тъй като това е главният им метод на другарство, изключително когато би трябвало да изпратят посланията си на по-големи дистанции. Когато вие, вълкът споделя със своята глутница дали в близост има плячка, и вероятно вика глутницата на едно място.

 вълк

С помощта на воя вълците също по този начин описват на останалите - както от своята глутница, по този начин и от другите - какви промени са настъпили в броя на членовете. След години проучвания на другите способи на виене на вълците е открито, че те даже оповестяват дали в глутницата са се родили дребни.

Много постоянно младите вълци вият, тъй като са се изгубили, и откакто чуят познато виене в отговор, съумяват да се ориентират и да си намерят глутницата. В противоположен случай те се трансформират във вълци единаци и стават доста рискови.

Рядко се случва вълкът да вие, с цел да предизвести, че е подготвен да атакува даже и свои. Това може да се случи, в случай че дребните вълчета са били убити и не е ясно от кого. Тогава родителите побесняват и нормално вълкът вие дружно с вълчицата. Докато вият, вълците подвигат муцуните си нагоре, с цел да може воят им да се популяризира на допустимо по-голямо разстояние. Точно поради тази присъща стойка на горските хищници хората са решили, че вълците вият към Луната.

Понякога вие вкупом цялата глутница. Това се случва, когато наближат нови кандидати за територията на глутницата. По този метод виещите вълци ги предизвестяват, че в случай че прекрачат границите на територията им, ще последва смъртоносна офанзива.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР