От доста време се е разразил дебата за това дали

...
От доста време се е разразил дебата за това дали
Коментари Харесай

Зареждане на телефона през нощта – митовете развенчани!

От много време се е разразил дебата за това дали би трябвало да оставяме телефоните си да се зареждат през цялата нощ. Това неприятно ли е за телефона? Има ли заплаха за персоналната ни сигурност? Доколко би трябвало да зареждаме телефона си и има ли тъкмо време когато би трябвало да го включим към зарядното? Всеки път ли би трябвало да стига до 0 %? Има ли смисъл от всички тези въпроси, в случай че сменяме телефона си през няколко години?

Нека разгледаме някои от митовете за зареждането на телефона през нощта, както и за самите акумулатори...

Зареждането на телефона през нощта ще претрупа батерията: ГРЕШНО

Смартфоните са задоволително умни, че да не разрешават претоварване. Всъщност, актуалните устройства имат спомагателните защитни чипове, които подсигуряват, че това няма да се случи без значение дали става въпрос за телефон, таблет или преносим компютър. След като литиево-йонната батерия доближи 100 % от потенциала си, зареждането стопира (обикновено това се случва в границите на един час). Ако оставите смарт телефона включен в електрозахранването през нощта, всякога когато падне до 99 % ще се просмуква нов заряд към батерията, с цел да стане още веднъж 100 %. Това може да докара до евентуален проблем.

Зареждането води до нагряване на телефона. Препоръчително е, в случай че го държите в калъф, да махате калъфа, в случай че ще стои включен в мрежата цялата нощ. Най-малкото не трупайте купчина нелепости, като книги или други устройства, върху телефона до момента в който се зарежда. И за бога, хора, не го поставяйте под възглавницата си! Ако вършиме някое от горните неща, телефонът ще е по-топъл от нормалното, което може и да не докара до непринудено възпламеняване, само че най-малко ще е задоволително, с цел да се повреди батерията, в случай че го вършиме редовно (повече за това в идващия мит). Ако се страхувате от пожар, някои хора предлагат да оставяте устройството върху паница или нещо друго, което да разсее топлината.

Трябва регулярно да замразяваме телефона, с цел да предотвратим проблеми с батерията: ГРЕШНО

Може би този мит се е пренесъл от хард дисковете, може би някой се е пошегувал във Фейсбук и оттова е тръгнала легендата, само че да поставяш електроника във фризера е чисто и просто неуместно. Литиево-йонните акумулатори ненавиждат две неща: рискови студове и жега. При температури близки до нулата се образува " покритие от железен литий " на батерията анод. Това е непрестанно и не се поправя, а единствено ще убие батерията по-бързо.
Що се отнася до високите температури... Батерията не е единствена в омразата си към жегата: всички вътрешни съставни елементи не я харесват. Смартфона е мини компютър, а компютрите и горещият въздух са врагове от десетилетия обратно.

Повечето компании производители категорично предизвестяват, че зареждането на смарт телефон при температура на въздуха над 35 градуса ще аргументи трайно увреждане на батерията.

Винаги би трябвало да изразходваме батерията си до 0 %: ГРЕШНО

Да ползвате телефонът си до момента в който не му бъде изцедена батерията не е верният метод към актуалните литиево-йонни акумулатори. Всъщност, даже не го оставяйте да стигне покрай 0 %. Това износва литиево-йонната батерия даже по-бързо от естественото. Статистически видяно, идеалният сюжети е да изразходвате батерията отчасти – включете телефона да се зарежда в диапазона 20 – 40 % и го оставете да се зареди до 70 – 90 %.

Ако зареждам телефона си цяла нощ, ще понижа циклите живот на батерията: ГРЕШНО

Съвременните литиево-йонни акумулатори са проектирани да устоят на избран брой " цикли " – цялостно консумиране на батерията. Цикълът е равностоен на батерията, която изцяло се източва, само че не всички би трябвало да са от едно зареждане. Може да употребявате 75 % от потенциала на батерията си един ден, а по-късно да я презаредите изцяло през нощта. Ако употребявате 25 % на идващия ден, това прави общо 100 % и за два дни сте изразходили един цикъл на зареждане.

Както споменахме и нагоре, в случай че зареждате телефона през нощта, достигайки 100 % той ще спре да се зарежда и автоматизирано ще бъде подаден ток когато стане 99 %. Това непрекъснато дозареждане не въздейства непосредствено на циклите живот. Ако изключите по някое време през нощта телефона когато се е заредил на 100 % и ставайки сутринта към този момент е 96 %, в случай че беше оставен в мрежата, отново щеше да изразходи тези 4 %.
Общият брой цикли живот се разграничава сред батериите на другите устройства, само че нормално имат сред 300 и 500 цялостни цикъла, преди да доближат 70 % от първичния си потенциал.

Батерията на телефона ми развива " памет ": ГРЕШНО
Развиването на " памет " е проблем прочут на по-старите никел-кадмиеви (NiCad) акумулатори. Всъщност, отсам идва мита с " постоянно би трябвало да консумирам батерията напълно ". Но както към този момент споменахме, това не е належащо за литиево-йонните акумулатори.
А за какво тогава литиево-йонните акумулатори устоят все по-малко колкото повече остаряват? Не става въпрос за " памет ", а за потенциал. Това е обвързвано с горния мит, само че и още нещо. Състава на батериите е в непрекъснат развой на разпад – още от излизането им от поточната линия. Ако вземете нов телефон и го заредите до 100 %, за същото това време телефон на една година ще се зареди до 90 %. Всъщност, това събитие си има специфичен израз " синдромът на стареца ". Друг метод да го разбираем е, че новите акумулатори са по-гладни да усвоят силата, по отношение на по-старите.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР