От днес започват да се прилагат нови правила за безопасност

...
От днес започват да се прилагат нови правила за безопасност
Коментари Харесай

Започват да се прилагат новите правила за безопасност за лекарствата

От през днешния ден стартират да се ползват нови правила за сигурност на медикаментите, отпускани по лекарско наставление, оповестява БНР.

Производителите ще би трябвало да слагат по-сложен баркод и средство против подправяне върху опаковката. Аптеките - в това число продаващите онлайн - и лечебните заведения ще би трябвало да ревизират достоверността на медикамантите, преди да ги отпускат на пациентите.

"Не се занимаваме ние с това. Ние не поръчваме системите, не поръчваме четците, не ги инсталираме. Нашият управител се занимава. "

"Ние изобщо не знаем по кое време ще донесат останалите два. Монтираха един. Лека-полека ще инсталират и останалите. Не мисля, че системата е неприятна, само че доста мъчно ще бъде въведена в България. "

"Ами, добра е системата, несъмнено. Засега не основава усложнения. То би трябвало да има цялостен програмен продукт, нов, не е единствено четецът. Софтуерът не е закупен още, нали има шест месеца период. "

"До известна степен системата ще усложни работата, само че пък ще е по-коректно, няма да има измами, злоупотреби. Трябва всичко да е направено по тази система и да минава през където би трябвало - Национална агенция за приходите и другите. "

"Ние сме подготвени като съоръжение, за цялата верига. Откакто излезе регламентът, притежателите започнаха да се приготвят. След като нещо е решено на европейско равнище, нали въпреки всичко сме в Европа. "

"Това е доста добре за пациентите. Не знаем какво пием доста постоянно ", споделиха аптекари и пациенти.

Новите правила са в сходство с европейската Директива за фалшифицираните лекарствени артикули. Наличните медикаменти, създадени преди 9 февруари 2019 година, ще се продават до приключване на периода им на валидност. Здравното министерство увери, че няма да постанова наказания на аптеките и им се дава 6-месечен гратисен интервал за доставяне с четци и свързване със системата за верификация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР