От днес започва приемът на заявления за подпомагане на земеделците,

...
От днес започва приемът на заявления за подпомагане на земеделците,
Коментари Харесай

16,7 млн. евро компенсации за производителите на слънчоглед заради вноса от Украйна

От през днешния ден стартира приемът на заявки за подкрепяне на земеделците, които създават слънчоглед. Определеният бюджет за България е в размер на 16 750 000 евро и цели да компенсира стопаните, потърпевши от засиления импорт на аграрни артикули от Украйна.

България, Полша и Румъния са трите страни членки, които получиха правото да дават изключителна финансова помощ на зърнопроизводителите си.

Анализът на Министерството на земеделието и храните сподели, че производството на слънчоглед у нас е подсекторът, който е най-потърпевш от войната в Украйна и либерализирането на вноса от там.

Кризисната помощ е напълно с европейски средства, като се позволява даване на национално съфинансиране до 100% от европейските средства. Това в допълнение национално финансиране от над 32 млн. лева обаче ще бъде предоставено при съществуване на средства в бюджета на Държавен фонд " Земеделие ". На този стадий към момента не е ясно – дали има пари за това.

Подпомагането ще се отпуска на регистрирани аграрни стопани, които през 2022 г са получили дотации по Схемата на единно заплащане на повърхност за нивите си със слънчоглед.

Предвижда се приемът на заявки да е 10 дни, а парите да бъдат изплатени до края на септември.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР