От днес започва дългоочакваната реставрация на Къща Павлити, известна още

...
От днес започва дългоочакваната реставрация на Къща Павлити, известна още
Коментари Харесай

Започва реставрацията на Синята къща


От през днешния ден стартира дълго чаканата реституция на Къща Павлити, известна още като Синята къща в Стария град.

Символичното начало на консервационно-реставрационните действия бе обещано от доц.д-р Елена Кантарева – Дечева и.д шеф на ОИ „ Старинен Пловдив “,  Кмета Здравко Димитров, зам.- кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, представителите на компанията – реализатор „ Рестстрой “ ЕООД,  художник-реставратора Елена Кривошиева в наличието на медии.

За 294 календарни дни и против сумата от 149 966,03 лв. без Данък добавена стойност ще бъдат реставрирани фасадите.

Предстои да се възстановят мазилките и да се изпишат трите фасади по оригинал. Къщата е ремонтирана преди време, тогава покривът е бил възобновен и при него няма проблем. Актуалната реституция визира единствено фасадите, които сега са обрушени.

„ През 2021 година по план, финансиран от МК за къщата, бе извършена социална поръчка и бе определен реализатор, който в следствие се отхвърли. На идната социална поръчка не се яви никой, заради внезапния скок на строителните материали. Затова писахме публично писмо до Министерството на културата, договорът да бъде анексиран, с цел да не загубим средствата. От МК обаче пропуснаха законовите периоди и се наложи да върнем парите “, описа доцент доктор Елена Кантарева-Дечева.

Тя добави още, че консервационно-реставрационните действия ще се извършат със средства, обезпечени от община Пловдив и лични доходи на института.

Те ще бъдат изпълнени в сходство с план, координиран от Министерство на културата по реда на Закона за културното завещание и би трябвало да приключат не по-късно от 15 декември 2023 г.  Автор на плана по част КРР е реставраторът Никола Стоянов.

Договорът за осъществяване е подписан с компания „ Рестстрой “ ЕООД въз основа на резултатите от завършилата оповестена социална поръчка по реда на Закона за публичните поръчки. Художник-реставраторът Елена Кривошиева е правила последното възобновяване на художествените украси по къща Павлити и преди повече от 40 години, участници са били  и част от екипа на „ Рестстрой “ ЕООД.

Кметът Здравко Димитров особено поздрави екипа на „ Старинен Пловдив ” за това, че реинвестират извоюваните от института средства в реституция и ремонт на къщите.

„ Получихме доста обещания за други обекти в резервата от страна на страната, само че нищо не се случи. Това обаче не би трябвало да ни бъде опрощение, би трябвало да търсим способи. Калдъръмите на някои места са в сериозно положение, разпоредил съм на кмета на Централен. Няма хидранти и в случай че стане нещо, няма по какъв начин пожарната да реагира и да влезе тук. Резерватът би трябвало да си върне блясъка. В момента интензивно се работи по Небет тепе и Източната врата. Длъжници сме на Стария град ”, сподели кметът Здравко Димитров.

„ Изготвена е карта и са маркирани компрометираните сектори от калдъръмите и след влизането в действие на новия краткотраен бюджет, ще стартират и ремонтните действия на първите най-тежки сектори. Остават 2 дни до крайният период за подаването на предложения за план за новата постройка на Етнографския музей на ул. „ Съборна ” 20, къщата с ангелите. Там ще се нарежда новата експозиция на музея. Има подготвен план за Данчовата къща, който е координиран с Националния институт за недвижимо културно завещание. Предвиждаме там да има кафене. След като получихме позволение от кмета Здравко Димитров, кафенето в Базиликата да бъде трансферирано за ръководство на „ Старинен Пловдив ”, които ще го пуснат в употреба, като ще изготвят план в стилистиката на мозайките. Предстои промяна и на сцената на Античен спектакъл “, добави заместител – кметът Пламен Панов.

Той показа и персоналната си страст, обвързвана с къща Павлити, когато там се намираше Фондация „ Пловдив 2019 “ по времето на кандидатстването и спечелването на купата. Стана ясно още, че следва разискване за функционалностите на Синята къща, защото има разнообразни хрумвания – да се употребява от администрацията на „ Старинен Пловдив ”, да се обособи като учебен център за запазване на културното завещание и други. Вероятно за задачата ще има разискване, с цел да се чуе и мнението на жителите.

Къща „ Павлити ” е възрожденска постройка, ситуирана на пл. „ Св. Неделя ” в подножието сред Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била благосъстоятелност на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С обилната си украса, присъщото еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град. Сградата е оповестена за архитектурно-строителен и живописен монумент на културата през 1949 година и има статут на недвижима културна полезност от „ национално значение “. Къщата е отчуждена през 1966 година и е предадена на ръководство „ Старинен Пловдив ”. В идващите 3 години е осъществена огромна реституция на постройката при съблюдаване на истинските строително-конструктивни способи, от Националния институт за паметниците на културата.  Декорацията по фасадите и полихромната интериорна украса са възобновени по истинската скица. Запазени са, консервирани и експонирани по местата им доста истински фрагменти. След реставрацията през годините е употребена за представителна приемна на Комитета за изкуство и просвета. Била е седалище на Национален дарителски фонд „ 13 века България “, Студентски дом и Общинска фондация „ Пловдив 2019 “. През 1982 година къщата е съществено наранена от пожар на втория етаж. През 1983-1985 година след решение за спешни и избавителни консервационно-реставрационни работи по стенописите от експерти от НИПК са избавени стенописите от стаята с медалионите. Те са пренесени на нова основа, инсталирани по местата им и експонирани. Възстановена е полихромната украса в интериора и по фасадите с някои промени.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР