От днес влизат в сила промените в Закона за социалното

...
От днес влизат в сила промените в Закона за социалното
Коментари Харесай

От днес пенсионерите сами избират, как да им бъде изчислена пенсията

От през днешния ден влизат в действие измененията в Закона за общественото обезпечаване, съгласно които бъдещите пенсионери имат право сами да избират методиката, по която да бъде изчислявана тяхната пенсия.

Национален осигурителен институт ще пресмята пенсията и по остарелия, и по новия метод, в случай че хората изискат това, като наложително ще се изплаща по-високият размер. На местата, където осигурителният институт няма офиси, ще бъдат направени изнесени приемни, които да осведомят бъдещите пенсионери, предава БГНЕС.

За да се улесни работата по новите правила в офисите на Национален осигурителен институт са отворени специфични гишета, за пресмятане на планиран коефициент и пресмятане на пенсия. Кандидат-пенсионерите би трябвало да показват цялата документи доказваща по кое време, какъв брой и против каква заплата са работили. Ще бъде належащо в ново заявление да отбележат и дали желаят пенсията им да се пресмята по остарялата или новата методика.

Пенсиите ще се пресмятат и по двете формули до 2023 година. От 7 май на уеб страницата на Национален осигурителен институт ще бъде качен и смесен електронен калкулатор, който ще счита пенсиите и по двата метода, а достъпът до него е с личен идентификационен код.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР