От днес влиза в сила Регламент (EС) 2016/679 – зад

...
От днес влиза в сила Регламент (EС) 2016/679 – зад
Коментари Харесай

НОВИ правила за личните данни! Внимавайте за…

От през днешния ден влиза в действие Регламент (EС) 2016/679 – зад това наименование се крие една от най-големите промени в правните регулации, правени в миналото в света.

С нея се вкарва нова степен на отбрана на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни и по отношение на свободното придвижване на информация.

Законът трансформира разпоредбите за фирмите и институциите, които събират, съхраняват или обработват огромни количества информация.

„ Опасенията ни са свързани с обстоятелството, че този правилник беше основан с концепцията да отбрани жителите на Европейски Съюз най-вече от огромните корпорации. От друга страна обаче, той е много обемен, може да се пояснява необятно и на процедура се оказва, че огромна част от дребните онлайн търговци не могат да си разрешат да го приложат. Това са 88 страници юридически текст, който може да бъде тълкуван друго и това би трябвало да бъде направено от адвокати”, разяснява в „ Здравей, България” пред NOVA Петър Михайлов от една от огромните платформи за онлайн търговия. Той уточни, че сумите за такава правна консултация стартират от 2-3 хиляди лв. и стигат до 25-30 хиляди лв., което е непостижимо за дребните компании.

Жителите на Европейски Съюз, в това число и България в този момент ще могат да възразяват против съответния способи, по които фирмите употребяват данните им, като заявят да вземем за пример, че информацията може да бъде събирана, стига да не се използва за избрана цел.

От през днешния ден, всеки българин, които употребява интернет, ще получи молба за позволение за потребление на персоналните данните от фирмите, които имат достъп до тях. И ще може да им откаже такова.

Гражданите ще имат улеснен достъп до техните данни, в това число и по-голяма информация за обработването им.

Регламентът се ползва към необятен набор от персонални данни, в това число име, адрес и обединен цивилен номер. Но също по този начин пази информацията, която може да покаже живота на индивида както онлайн, по този начин и в действителния свят. Това включва данни за местоположението, както и IP адреси, така наречен „ бисквитки” и други, които разрешават на потребителите да сърфират в интернет.

От през днешния ден всеки има правото да бъде пропуснат и да изиска от компаниите информацията за него да бъде изтрита базите им с данни.

Гражданите в България ще могат да подават недоволства до Комисията за отбрана на персоналните данни, при положение, че считат, че правата им са нарушени. Ако казусът е подобен санкциите за компаниите е допустимо да доближат 20 млн. евро или повече - до 4% от приходите за миналата година.

Законът изисква от фирмите да уведомяват надзорния орган и потребителите в границите на 72 часа за всяко приключване или пробив на отбраната на събраните персонални данни. Също по този начин постанова предприятията и организациите да получат единодушието на родителите за процеса на обработка на персонални данни на деца на възраст под 16 години.

Въвеждат се техники за поощряване на поверителността, като да вземем за пример псевдонимизация (когато идентифициращи полета в границите на даден запис на данни се заменят с един или няколко изкуствени идентификатора) и криптиране (когато данните се кодират по подобен метод, че единствено упълномощени субекти могат да ги четат).

Ето за какво е значимо да четем задачите известия, които фирмите пращат до нас по отношение на новия правилник и да даваме осведомено единодушие или противоречие.

Всяко култивиране на данни към този момент би трябвало да е или със единодушието на потребителя или с някакво правно съображение.

И до момента в който за потребителите това значи повече права и отбрана, то за бизнеса измененията имат съществени, в това число и финансови последици. Особено мощни са притенснеията на дребните онлаийн компании за търговия, които също ще би трябвало да се съобразят с новия правилник.

Той важи и за огромните бази данни и обществените регистри, като имотния указател, събираната от юристи, нотариуси и банки информация.

Всички работодатели и компании, които обработват персонални данни, в това число при наемане на чиновници, към този момент ще би трябвало да могат да дават документно мотивиране за това - разписание на процеса и процедурите, какви персонални данни се обработват, какво е основанието за обработката, по какъв начин се съхраняват, дават ли се на трети лица, за какво и на кои, какви са рисковете за жителите и съответните ограничения за отбрана. Всички компании с множеството от 250 чиновници, ще би трябвало да поддържат указател за обработката на персонални данни.

Адвокат Александър Кашъмов, който е специалист към Програма Достъп до информация пък уточни пред NOVA, че новият правилник може да засегне адвокатската загадка, защото се предлага наредба, с която „ никаква загадка не може да бъде опълчена на инспекциите, които ще се правят от надзорния орган”.

Това важи и за лекарската загадка. Публикуването на данни при журналистически следствия също може да бъде атакувано при новия правилник.

„ Потребителите би трябвало да извърнат по-голямо внимание на това къде, какво споделят. Регулацията кара търговците да припомнят за себе си и за това, че те имат ваши данни. В момента те още веднъж желаят вашите права със известията, които изпращат. Хубаво е да четем и да не одобряваме всичко, което получаваме”, изясни Атанас Райков, общоприет управител на „ Вайбър” за Централна и Източна Европа.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР