От днес влиза в сила намалената ДДС ставка за доставките

...
От днес влиза в сила намалената ДДС ставка за доставките
Коментари Харесай

9% ДДС за доставката на храна по домовете от днес

От през днешния ден влиза в действие понижената Данък добавена стойност ставка за доставките на храни по домовете, съобщи Българското национално радио. Косвеният данък ще бъде 9 на 100 вместо 20-те %, които важат за множеството артикули и услуги в страната. Това е следващото данъчно облекчение за ресторантьорския отрасъл през годината поради рецесията с Covid-19.

По-ниска ДДС-ставка има и за редица други сектори - да вземем за пример за фитнес центровете, само че сега те са затворени. По-ниска е ставката върху книжните произведения и детските пелени и пюрета.

Заради облекченията, Данък добавена стойност се трансформира в един от най-променяните закони тази година. Промените обаче не са завършили, защото в Държавен вестник през днешния ден се чака обнародването на ветото на президента Румен Радев. То е ориентирано към бързите заеми, чиято регулация обаче бе изменена точно през този закон.

Въпреки че двойното оскъпяване на главницата при просрочие бе бързо отстранено през Закона за бюджета за следващата година, правната колизия остана. На закона му следва и още една смяна отвън президентското несъгласие, а точно - въвеждането на нулева ДДС-ставка за имунизациите против Covid-19.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР