От днес във Варна започва Международният фестивал на портретния филм

...
От днес във Варна започва Международният фестивал на портретния филм
Коментари Харесай

Международен фестивал на портретния филм започва във Варна с вход свободен

От през днешния ден във Варна стартира Международният фестивал на портретния филм /International Portrait Film Festival (IPFF).

Тази година срещата на IPFF с варненската аудитория ще продължи цяла седмица и ще бъде в интервала 19 - 25 ноември, оповестяват уредниците за Moreto.net.

Фестивалът ще предложи с изключение на прожекции от формалната селекция, съпътстващи събития, в които феновете ще могат да споделят и търсят гледни точки към показаните кино произведения и портрета като културно събитие.

За трети път IPFF гостува във Варна, търсейки публиката, подготвена да се вгледа в портретите на хора и феномени през призмата на филмовото изкуство. С убеждението, че това е път към персоналната човешка галактика - там, където покълва зародишът на всяка смяна и се завихря тласъкът на всяка промяна, споделят уредниците.

ПРОГРАМА
Прожекция Тихи пориви

19 ноември (събота), Варна - Градска художествена изложба „ Борис Георгиев “, 19:00-21:00 Ч.

Като любовно писмо към лятото; като грижа за най-любимия човек; като застинал пейзаж; като танц-протест; като топъл самун със стафиди - все пак. Това е духът и усетът на прожекцията, която IPFF предлага на морска Варна. Седем вълнуващи кино портрета ще чакат с боязън реакцията на аудиторията - банкет или отпор, смях или сълзи, давност или нова среща...

Summer Letter / Лятно писмо (06:00) Съединени американски щати

Режисьор: Луис Хайлброн

Категория: Колективен портрет

Вдъхновен от книгата със стихове и рисунки на Уилям Блейк „ Песни на невинността “, филмът дестилира тематиките за обичта и чудото. В един летен ден се срещаме с младо семейство на отмора. Времето тече постепенно, те живеят умерено. Самотно дърво в двора им е единственият очевидец на тяхното благополучие.

**

tearing paper / късане на хартия (07:17) Германия

Режисьор: Кристиан Калнбах

Категория: Филмов портрет

Портрет на артистката Юлиан Плогър, занимаваща се с ‚реконтекстуализиране‘ на материала хартия.

**

Aşk / Ашк (20:05) България

Режисьор: Владимир Андонов

Категория: Филмов портрет

Джемал е музикант-изпълнител на саз. Преди 19 години заболява тежко и лекарите му оповестяват, че му остават няколко месеца живот. Вместо да чака гибелта да влезе в дома им, Барика се заема да учи национална медицина и билколечение.

**

Сцени, подслушани / Scenes, Overheard (19:32)

Режисьори: Parlour Collective

Категория: Алтернативен портрет

Серия от погрешно-чути подиуми сред града и околния пейзаж основава чудноват разговор, който се носи сред посоките.

**

ba(ME) (08:48) Англия

Режисьор: Майкъл Гарет

Категория: Автопортрет

ba(ME) хвърля светлина върху едно преплетено пътешестване - да бъдеш по едно и също време преселник в Обединеното кралство и актьор от малцинство в танцовата промишленост.

**

Dreams of Love / Мечти за обич (07:54) Япония

Режисьор: Наото Иина

Категория: Портрет в придвижване

Буто танцьорът Йошито Оно манипулира марионетка на татко си Казуо Оно - един от създателите на Буто. Или марионетката манипулира него? Погледът на Йошито към гърба на марионетния му татко е по едно и също време корав, изпълнен с ненавист, само че също благ, кондензиран с удивление и почитание.

**

Mudder`s Hands / Ръцете на Мъдър (15:00) Канада

Режисьор: Клинт Бътлър

Категория: Филмов портрет

Нотка младост, щипка възраст и незаписана рецепта: Mudder`s Hands е обаятелен късометражен документален филм, концентриран към традицията за печене на самун със стафиди от Нюфаундленд; а също увещание на това да се обаждаме по-често на майките си.

Третото издание на IPFF ще се разгърне във Варна с още завладяващи събития:

По следите на портрета - креативна работилница

19 ноември (събота), Варна - Галерия SeArt, 11:00 - 13:00

По ексцентричен метод креативната работилница „ По следите на портрета “ кани младата варненска аудитория да научи повече за за портрета като културен феномен. Младежи от морската столица ще имат опцията да рисуват и създават колажи, въодушевени от портрети - фотографски и литературни произведения и да дискутират с фестивалния екип по тематиката за историята и същността на явлението портрет.

Куиз Портрети, Филмови портрети

20 ноември (неделя), Варна - The Bookstore, 18:00-20:00

IPFF въвлича хора с жив интерес към киното, портрета и тяхното преплитане в любопитна куиз-игра, която забавлява, само че има и същинска просветителна стойност. Интелектуална провокация, работа в екип, както и късмет за придобиване на нови познания - с всичко това просветителният куиз “Портрети. Филмови портрети. ” ще предложи на участниците нови гледни точки към явлението портрет, като ще ангажира както логическото мислене, по този начин и въображението и сетивността.

Пътища на портрета: Артинкубатор - аудио-визуална галерия

20 - 25 ноември - разкриване - 20 ноември (неделя) - Варна - The Bookstore - 16:00-18:00

Изложбата е част от креативния опит „ Пътища на портрета “, иницииран от IPFF и протичащ в интервала октомври 2021 - октомври 2022. Съчетаваща кино, снимка, литература, изобразително изкуство, видеоарт, самодейността предизвика експерти и фенове от разнообразни направления на света, а изложбата ще показа най-интересното от процеса, срещайки публиките с портрети - плод на вдъхновението от другите медиуми и дебатирането на зародените взаимовръзки.

Фестивалният екип на IPFF чака всички ценители на извънредно късометражно кино и различните арт планове от Варна.

Входът за всички събития е свободен.

Информация за селектираните филмии всички елементи за фестивала можете да откриете в уеб страницата и обществените канали на IPFF.

Официален уебсайт на фестивала:

Facebook страница:
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР