От днес в Европейския съюз влиза в сила забрана или

...
От днес в Европейския съюз влиза в сила забрана или
Коментари Харесай

В ЕС влиза в сила забрана на някои от химикалите в татуировките

От през днешния ден в Европейския съюз влиза в действие възбрана или ограничение на използването на повече от 4000 рискови химически субстанции, съдържащи се в мастилата за татуировки и непрекъснат грим.

Мерките обгръщат канцерогенни, мутагенни и репротоксични субстанции и химикали, кожни сенсибилизатори, дразнители на кожата и очите, железни примеси, ароматни амини и някои пигменти. Те се съдържат най-много мастилата за цветни татуировки. Според Брюксел на пазара към този момент съществуват безвредни други възможности на всички неразрешени от през днешния ден артикули.

В част от страните от Европейски Съюз към този момент работят закони, които лимитират нездравословните химикали в мастилата за татуировки и непрекъснат грим. Новите европейски правила се отнасят за всички страни, а рестриктивните мерки важат както за артикули, създадени в Европейски Съюз, по този начин и за импорт от трети страни.

Според Еврокомисията към 12% от европейците имат татуировки. Мерките бяха признати още през декември 2020, само че страните имаха година период, с цел да спрат продажбата на нездравословните химикали. Решението беше взето поради зачестили случаи на алергии и кожни проблеми след татуиране.

Забраната за използването на два от пигментите - Pigment Blue 15 и Pigment Green 7 ще влезе в действие едвам от 4 януари 2023 година До тогава се чака производителите да намерят безвредни други възможности и за тези два пигмента.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР