От днес в ДКЦ Св. Марина“ – Варна започва да

...
От днес в ДКЦ Св. Марина“ – Варна започва да
Коментари Харесай

От днес в ДКЦ „Св. Марина“ отваря врати Кабинет за лечение на болката

От през днешния ден в ДКЦ „ Св. Марина “ – Варна стартира да действа Кабинет за лекуване на болката, съобщи кореспондент на ДНЕС +. В него пациенти с остра и хронична болежка ще имат опция да получават способена сложна помощ, обвързвана с облекчение и превъзмогване на това положение. Медицинските експерти, които се борят с болката във всички нейни разновидности, са анестезиолозите. Чрез диалози и прегледи, те ще правят оценка равнището на болката и здравното положение на пациента. Така ще преценят кой медикамент, композиция от лекарства или техники са най-подходящи за лекуване във всеки съответен случай.

В новосъздадения кабинет за лекуване на болката ще се лекуват остри и хронични положения. Помощ могат да потърсят пациенти с болки, дължащи се на ставно-мускулни болести, болки в гърба и кръста, онкологично заболели пациенти, пациенти с болки след оперативни интервенции, мигрена, артритни болки, болки при болести на раменната, колянната и тазобедрената става, невропатични болки при съдови болести и диабет и други

Кабинетът за лекуване на болежка в ДКЦ „ Св. Марина “ – Варна при започване на своята активност ще приема пациенти всеки вторник и четвъртък от 9.00 ч. до 13.00 ч. след авансово записване на тел.: 052/ 302 947 и 052/ 978 781.
Съгласно определението на Международната асоциация за лекуване на болката, тя съставлява неприятно сензорно и прочувствено чувство, обвързвано с настоящо настъпило или евентуално тъканно увреждане. Хроничната болежка е сериозен проблем в международен мащаб, който остава мъчно решим. Според настоящи статистики към 70% от всички хора над 60 годишна възраст страдат от друго изявена хронична болежка. Тя има разнообразни измерения - повлиява се мъчно, трае дълго време, постоянно е обвързвана с нелечими болести и дефинира в огромна степен качеството на живот на болните. Представлява сложен феномен, с минимум 4 съставния елемент – сензитивен, вегетативен, моторен и афективно – прочувствен, които образуват цялостното преживяване на пациента. В взаимозависимост от преобладаване на една или друга съставния елемент, лекуването на болковото преживяване в никакъв случай не е еднопосочно и изисква изчерпателен метод и доста знания. Ето за какво научно-практическият способ при лекуването на комплексния признак „ болежка “, провеждан от експерти в тази област, предлага допустимо решение.

Според актуалните научни схващания с придвижване на възрастта не е наложително, обикновено и задоволително да се появява болежка и в случай че се появи, това не би трябвало да се възприема като всекидневно за възрастта. За всеки пациент с болежка, би трябвало и може да се откри най-подходящият персонализиран вид на лекуване.

Проф. доктор Вилиян Платиканов, шеф на Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване в УМБАЛ „ Св. Марина “-Варна и началник на екипа от експерти в кабинета изяснява, че болката може да бъде разнообразни типове - остра, хронична, соматична, висцерална, невропатична, централна, повърхностна, фантомна и така нататък „ Без значение от какво естество е произходът и какъв е интензитетът на болката, за пациентите тя остава неприятно чувство, което трансформира качеството на живот към по-лошо. “

Здравноосигурителната система не е планувала посоки и институционална регулация на това лекуване, като се изключи избрани обстановки при онкологично заболели пациенти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР