От днес Турция се готви за първия си балотаж на

...
От днес Турция се готви за първия си балотаж на
Коментари Харесай

Първият балотаж на президентски избори в 100-годишната история на Турция е на 28 май

От през днешния ден Турция се готви за първия си балотаж на изборите за президент, откакто в нощта на огромната изборна драма президентът Реджеп Тайип Ердоган изпревари своя всемирски противник, само че не съумя да завоюва на първия тур.

Ердоган звучеше триумфално, когато малко след среднощ излезе пред море от поддръжници, с цел да разгласи, че е подготвен да управлява страната още пет години.

Почти цялостните резултати от най-важните избори в турската следосманска ера демонстрираха, че Ердоган – на власт от 2003 година и непобеден допълнително от дузина национални гласувания – не съумя да доближи 50-процентния предел, нужен за победа.

„ С цялото си сърце имам вяра, че ще продължим да служим на нашия народ и през идващите пет години “, съобщи 69-годишният водач.

Той също по този начин съобщи, че неговата ислямска ръководеща партия и нейните ултранационалистически съдружници са завоювали ясно болшинство в Народното събрание.

Данните на Анадолската държавна осведомителна организация демонстрират, че Ердоган е събрал 49,3% от гласовете. Лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу изостава с 45,0 % – разочароващ резултат, откакто късните предизборни изследвания го сочеха като водач.

Първият балотаж на президентските избори в 100-годишната история на Турция, която е най-вече мюсюлманска, само че публично световна, е плануван за 28 май.

Първоначално от лагера на Кълъчдароглу оспорваха преброяването на гласовете и твърдяха, че имат преднина.

Но 74-годишният претендент президент изглеждаше леко обезсърчен, когато се изправи пред кореспонденти рано в понеделник и призна, че вторият тур наподобява неминуем. „ Ако нашият народ реши да има балотаж, ние безусловно ще спечелим на втория тур “, сподели той.

„ Волята за смяна в обществото е по-висока от 50 %. “

Лирата поевтиня по отношение на $ и еврото поради разочарованието на вложителите, че ерата на неконвенционалната стопанска система на Ердоган може би не е завършила.

Съобщената изборна интензивност доближи 90 % в това, което се трансформира в референдум за най-дългогодишния водач на Турция и неговата партия с ислямски корени.

Ердоган управлява 85-милионната страна през една от най-променящите се и разединяващи я столетия. Турция се трансформира във военна и геополитическа мощ, която играе роля в спорове от Сирия до Украйна. Влиянието на страната, член на НАТО, както в Европа, по този начин и в Близкия изток, прави резултата от изборите толкоз значим за Вашингтон и Брюксел, колкото и за Дамаск и Москва. Ердоган е възхваляван в консервативна Турция, която по време на неговото ръководство претърпя взрив в развиването си. По-религиозните гласоподаватели също са му признателни за решението да отстрани рестриктивните мерки от светската ера за забрадките и да открива повече ислямски учебни заведения.

Но първото десетилетие на Ердоган, което бе белязано от икономическо възкръсване и стопляне на връзките с Европа, бе последвано от второ, изпълнено със обществени и политически разтърсвания. В отговор на несполучливия опит за прелом през 2016 година той предприе огромни чистки, които раздрусаха турското общество и го трансфораха във все по-неудобен сътрудник за Запада.

Появата на Кълъчдароглу и неговия опозиционен алианс от шест партии – видът необятна коалиция, която Ердоган умееше да основава през цялата си кариера – дава на задграничните съдружници и на турските гласоподаватели ясна опция.

Вторият тур след две седмици може да даде на Ердоган време да прегрупира силите си и да промени дебата. Но той към момента ще бъде притиснат от най-тежката икономическа рецесия в Турция от 90-те години насам. Мнозина към момента са преследвани и от контузията на неуверената реакция на държавното управление на земетресението през февруари, което лиши живота на повече от 50 000 души.

„ На всички ни липсваше демокрацията “, сподели Кълъчдароглу откакто гласоподава в столицата Анкара.

Предизборните изследвания сочеха, че той ще завоюва гласовете на младежите – близо 10 % от гласоподавателите – с разлика две към едно.

Други, обаче, демонстрираха непоколебима религия в индивида, който прекъсна половинвековното светско ръководство, пропито от корупция.

С наближаването на изборния ден акцията на Ердоган ставаше все по-фокусирана към главните му поддръжници.

Той жигосах опозицията като „ про-ЛГБТ “ лоби, което получава заповеди от неразрешени кюрдски бойци и е финансирано от Запада.

Опита се също по този начин да притегли на своя страна служащите от държавния бранш, като им даде големи нараствания на заплатите в месеците преди вота.

Голяма част от вниманието в този момент ще бъде ориентирано към един малко прочут самостоятелен претендент, който се трансформира в воин, събирайки пет % от гласовете.

Синан Оган беше изключен от ултранационалистическа партия, която в това време сплоти сили с Ердоган, и се включи в акцията няколко месеца преди вота.

„ Няма да споделяме дали ще подкрепим този или оня претендент “, съобщи Оган в неделя. „ Ще проведем съвещания с техните представители и тогава ще вземем решение “, съобщи Оган.

Републиканският алианс, воден от Партията на справедливостта и развиването на настоящия турски президент Реджеп Тайип Ердоган, печели парламентарните избори в Турция. След броене на гласовете от към 98% от урните, блокът получава 49,31%. Опозиционният Народен алианс, воден от Народнорепубликанската партия на претендента за президент Кемал Кълъчдароглу, получава 35,21% (самата опозиционна партия получава 25,38%).

По предварителни данни Партията на справедливостта и развиването може да завоюва 266 места в Народното събрание, а Народнорепубликанската партия – 168. Партията на националистическото придвижване и Партията на новото богатство, част от Републиканския алианс, могат да получат надлежно 51 и 5 места. Партията на положителното (част от Народния алианс) ще вземе 44 места, а Алиансът на труда и свободата, в който влиза прокюрдската партия, ще получи 66 места.

Етикети: балотажРеджеп Тайип Ердоган
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР