От днес токът за бита поскъпва с 3.4 процента средно

...
От днес токът за бита поскъпва с 3.4 процента средно
Коментари Харесай

От днес: Токът за бита поскъпва с 3.4% средно за страната

От през днешния ден токът за бита нараства с 3.4 % приблизително за страната за новия регулаторен интервал от 1 юли 2022 година до 30 юни 2023 година, реши дефинитивно енергийният регулатор.

За клиентите на "Електрохолд " (предишната ЧЕЗ) изменението на крайната цена е с 2.70%, за "ЕВН България Електроснабдяване " – с 3.47%, за клиентите на "ЕНЕРГО-ПРО Продажби " – с 4.45%.

В тези цени са включени както цената на електрическата енергия, по този начин и цените на мрежовите услуги, показва БНР.

Постигнатото минимално нарастване от 3.4% е вследствие на подхванатите от комисията регулаторни ограничения. Независимо, че енерго-преносните предприятия обявиха доста повишение на своите разноски за транспорт, КЕВР откри запаси в системата, с цел да обезврежда това нарастване.

Като резултат на минималното нарастване от 3.4% цените на електрическата енергия за битовите консуматори в България остават най-ниските в цяла Европа. Това пази българските семействата от шоковото покачване вследствие на войната в Украйна, при което цената на електрическата енергия в битовия бранш се увеличи с 45% в останалата част на континента.

Предстои регулаторът да постанови и цените на парното и топлата вода.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР