От днес - първи април, минималната работна заплата в страната

...
От днес - първи април, минималната работна заплата в страната
Коментари Харесай

Минималната заплата вече е 710 лв. Максималният осигурителен доход - 3400 лв. 

От през днешния ден - първи април, минималната работна заплата в страната към този момент е 710 лева Според постановлението на Министерския съвет, минималната почасова ставка става 4 лв. и 29 стотинки, което при работно време от осем часа в 5-дневна работна седмица прави 710 лв..

Увеличението й е с близо 10% по отношение на пред предната настояща МРЗ от 650 лева

МРЗ се трансформира от 1 април поради по-късното гласоподаване на тазгодишния бюджет. Въпреки че растежът е от началото на второто тримесечие, а не обичайно от януари, действително бюджетът влезе в действие със задна дата - от началото на годината.

През лятото обаче се чака актуализация, като има гледище от синдикатите за нов растеж на минималната работна заплата. Тя се дефинира от разпореждане на Министерския съвет, само че е равна на най-ниския застрахователен приход и на процедура е част от изчисленията на общата финансова рамка.

И още - още веднъж от през днешния ден оптималният застрахователен приход става 3400 лв. от през днешния ден вместо досегашните 3000 лв.. Това бе един от огромните разногласия по приемането на бюджета, само че концепцията на Асен Василев в последна сметка влезе в действие.

Минималният застрахователен приход на записаните аграрни стопани и тютюнопроизводителите се покачва от 420 на 710 лв..

От 650 на 710 лв. се усилва и компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст.

Също от 1 април се покачва от 650 на 710 лв. минималният застрахователен приход на самоосигуряващите се.

С 11,88 лв. се усилва и цената за пазаруване на всеки месец недостигащ застрахователен стаж за пенсия, както и за приключено висше или полувисше обучение. Той към този момент ще коства 140,58 лв., защото е 19,8 на 100 от минималния застрахователен приход на самоосигуряващите се.

Хората с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане с право на обществена пенсия за неработоспособност от през днешния ден се разпределят в три категории, напомня БНР.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР