От днес НОИ започна изплащане на първите преизчислени пенсии за

...
От днес НОИ започна изплащане на първите преизчислени пенсии за
Коментари Харесай

Започна изплащането на преизчислените пенсии

От през днешния ден Национален осигурителен институт стартира погашение на първите преизчислени пенсии за годината, а задачата на покачването бе пенсионерите да продължат да получават същия размер на пенсията от декември, откакто коронавирус добавката бе понижена на половина.

Точно на Коледа служебно бяха преизчислени всички пенсии, а през днешния ден Национален осигурителен институт стартира изплащането им. От сутринта жители се подредиха на опашка, с цел да схванат какъв брой е нарастването им.

" 46 години трудов стаж - 371 лева, а хората, които нямат трудов стаж, получват 370 лева Аз получавам един лев и няколко стотинки повече за 46 год. трудов стаж. Треперя, трептя по какъв начин може ли такава насмешка. Втора категория - имам 5 год. Какво да върша с тези 370 лева - медикаменти ли да си купя? Тока ли да си платя, парното ли? ", споделя един от пенсионерите.

Друг човек споделя, че е удовлетворен, тъй като не е на минус.

" Имам нарастване удовлетворена съм, само че инфлацията е доста огромна и няма да почувстваме това нарастване. Жалко ", споделя жена.

Според Национален осигурителен институт обаче неточност няма.

Сборуването на раземера на пенсията преди преизчисляването с коронавирус добавката от 120 лева и на размера на пенсията във всички случаи е нараснал след преизчисляването събран с коронавирус добавката за януари от 60 лева в действителност дава този резулатат, който гледат нашите клиенти, нашите пенсионери. В общия общ брой е разликата. Няма нито една пенсия, която да е с по-нисък размер, която да не е повишена, споделя Любомира Язаджиева, шеф на дирекция „ Пенсии " в Националния застрахователен институт

Възникнаха подозрения, че преизчисленията на прнсиите за перидод сред 2017 и 2019 година, които не са били по така наречен швейцарско предписание, не са включени в актуалното актуализиране.

Преизчисляването в този момент e с по-висока тежест на осигурителния стаж всмуква в себе си по-ниските проценти, през които в тези три години са преизчислявани пенсиите, добави Язаджиева.

С последното нарастване коефициентът за тежестта на стажа е нараснал от 1.2 на 1.35%. Той се ползва за осигурителния стаж на всички пенсионери за труд от трета категория. За пенсионерите от първа и второкласен коефициентът е 1.2%. Затова за някои пенсионери се чакат обезщетения.



" Преизчислението се базира най-много на това какъв брой доста стаж има трета категория, който не трябва да е безапелационен, колкото ти е персоналният самостоятелен коефициент. В коя година ти е отпусната пенсията, т.е., има индикатори които дефинират какъв брой ще нарасне всяка една пенсия, сподели Цветанка Гинева, съветник по пенсионно обезпечаване.

" Сега виждате, че обществената добавка е 60 лева и там, в случай че има някакви разлики за определeни пенсионери, те ще бъдат обезщетени в идващия месец. За да запазим на всички най-малко прихода към 31 декември 2021 година Естествено, ще бъдат през бюджета на държавното публично обезпечаване, ще бъдат като добавка. Другата добавка я имаме за коронавирус до края на юни месец, до момента в който се направи изцяло предложение за смяна на пенсионно-осигурителната система ", съобщи Любомир Каримански, ръководител на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Според ръководителя на Комисията по бюджет и финанси е допустимо разликата да бъде покрита като добавка до края на юни, когато се направи предложение за промяна на пенсионно-осигурителната система.

Попитахме съветник дали жителите имат съображение да апелират преизчислението

" Има ли смисъл и какво обжалваш? Обжалваш признати закони преди 4-5 години, които са били действителни ", изясни Цветанка Гинева.

Пенсионерите, които желаят могат да създадат инспекция посредством ПИК на Национален осигурителен институт, който се издава гратис, посредством системата за сигурност на електронно връчване на Държавна организация " Електронно ръководство " или на място в териториалните дирекции на Национален осигурителен институт.

Получаването на разпореждането може да се направи и в идващите месеци, защото няма отминалост, само че с приемането му стартира да тече едномесечния период за обжалване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР