От днес Националният център по трансфузионна хематология и Регионалните центрове

...
От днес Националният център по трансфузионна хематология и Регионалните центрове
Коментари Харесай

Дарената кръв вече ще бъде изследвана с NAT технология

От през днешния ден Националният център по трансфузионна хематология и Регионалните центрове по трансфузионна технология в Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна стартират проучването посредством потребление на NAT технология на всяка единица дарена кръв на територията на страната. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Чрез технологията за диагностика на донорската кръв за трансмисивни инфекции ще бъде изследвана и кръвта, дарена в отделенията по трансфузионна хематология на регионалните многопрофилни лечебни заведения, както и в Центъра за трансфузионна хематология на Военномедицинска академия.

От пресцентъра на здравното министерство напомнят, че през 2019 година, в осъществяване на Националната научна стратегия " Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната системата в Република България ", бяха закупени шест апарата от най-голям клас за осъществяване на NAT диагностика на дарената кръв, както и нужните за образование на личния състав и тестване на системата реактиви и програмен продукт.

Два от апаратите действат в Националния център по трансфузионна хематология, а по един уред е обезпечен за всички Регионални центрове по трансфузионна хематология.

Министерството на здравеопазването е осигурило нужния финансов запас за закупуване на реактивите и консумативите за проучване на кръвта посредством NAT - технологията през актуалната година. Средствата са заложени в тригодишната бюджетна прогноза за обезпечаване на резистентност и непрекъснатост на процеса.

NAT технологията за диагностика на дарената кръв е най-точният прочут на науката способ за проучване на кръвта за вирусите на хепатит В, С, ХИВ и други инфекции.

Към момента кръвта се изследва по по този начин наречения " серологичен способ ". Разликата сред двата метода е в по-високата сензитивност и точност на NAT технологията.


При нея прозоречният интервал, в който е налице зараза, само че тя е без клинична демонстрация и не може де бъде установена, е в рамките единствено на няколко дни. При серологичните проучвания интервалът е по-дълъг и трае близо месец, разясняват от пресцентъра на Министерството.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР