От днес на интернет страницата на Агенция Пътна инфраструктура“ са

...
От днес на интернет страницата на Агенция Пътна инфраструктура“ са
Коментари Харесай

АПИ става прозрачна: Предоставя достъп до данни за мостове, тунели и пътища

От през днешния ден на интернет страницата на Агенция " Пътна инфраструктура “ са свободно налични и може да бъдат употребявани Географска информационна система данни за мостове, тунели, републиканската и общинската пътна мрежа. До края на деня ще бъдат оповестени и метаданни с пояснения към тях. Това заяви през днешния ден заместник-министърът на районното развиване и благоустройството инж. Николай Найденов при присъединяване си в конференция на тематика отворен и свободен програмен продукт в географски осведомителни системи.

Пред участниците в конференцията зам.-министър Найденов уточни, че след поредност от начинания от 2014 година в Геодезическия факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия се преподава главно на географски осведомителни системи със свободен лиценз QGIS, което възпитава студентите в свободен и самостоятелен професионален дух. И добави, че по негова самодейност измежду чиновници на министерството е извършено образование за работа с такива системи.

След позитивната противоположна връзка на към този момент миналите през образованието чиновници на ведомството има доста други искащи да се включат в него, включително специалисти от АПИ и Дирекцията за народен строителен надзор, изясни районният заместник-министър.

Във всяка една дирекция на министерството има потребност от хора, които да припознаят силата на свободните данни и тяхната добавена стойност за обществото, добави инж. Найденов и изрази убедеността си, че наличните в министерството пространствени данни би трябвало да бъдат обществено налични, стига това да не опонира на други нормативи.

Конференцията на тематика отворен и свободен програмен продукт в географски осведомителни системи се провежда от QGIS.bg и Геолого-географския факултет на СУ " Св. Климент Охридски “. Основната цел на форума е да разпространява приложението на отворени Географска информационна система измежду студенти, експерти, публични организации и администрации и интересуващи се от тематиката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР