От днес МВР ще проверява сертификата за ваксинация на всеки

...
От днес МВР ще проверява сертификата за ваксинация на всеки
Коментари Харесай

Кирил Петков: Сертификатът на всеки ваксиниран и починал от COVID-19 ще бъде проверяван

От през днешния ден Министерство на вътрешните работи ще ревизира документа за имунизация на всеки умрял от COVID-19 жител - кой го е издал и къде. Санкциите ще са големи, сподели министър председателят Кирил Петков в ефира на NOVA.

Новата мярка против подправените документи е била контрактувана сред премиера и вътрешния министър Бойко Рашков, съобщи БГНЕС.

"За всеки умрял с COVID-19, който е бил имунизиран или се е водил имунизиран, ще се извърши инспекция от Министерство на вътрешните работи.

Ако човек с подправен документ се разболее и отиде в болница, а по-късно почине - ще бъде тестван казусът. Тази мярка се надявам да спре разпространяването на подправените документи ", изясни Петков. "Хората, които издават подправени документи, би трябвало да са подготвени за този риск, би трябвало да го знаят ", добави Петков.

Според премиера все още болничните кревати разполагат с нужния потенциал, само че това бързо може да се промени.

"Дали ще бъдат наложени нови, по-строги ограничения зависи точно от това.

Леглата няма да бъдат запълнени, в случай че ние като общество съблюдаваме противоепидемичните ограничения ", сподели още той.

"Аз имам три деца, не желая да виждам моите деца у дома на онлайн образование, не желая да виждам затворени заведения за хранене. Локдаунът е крайната мярка. Но в случай че забележим, че лечебните заведения отново са претъпкани, ние няма да имаме избор ", сподели още той.

Премиерът добави, че междинната му щерка е с Диабет Тип 1 и при хора с такива хронични заболявания имунизацията може да избави човешки живот.

"Ако имунизираме единствено още 300 хиляди индивида, това може да ни избави от доста сериозна рецесия ", добави министър председателят. Той посочи, че трите му дъщери са имунизирани.

Министър-председателят Кирил Петков разяснява и оповестеното нарастване в цената на природния газ от 1 януари, което той дефинира като изненадващо.

"Решението от 1 януари много ясно демонстрира, че КЕВР, съгласно мен, не си прави работата както би трябвало. Неговата цел е да пази обществения интерес, да се преценява с пазара, само че и да измисли най-хубавия метод крайните консуматори да са предпазени. В този случай не мисля, че това тяхно решение демонстрира това. Решението не беше разисквано, то се взе на затворено съвещание и несъмнено беше изненада.

Още по-голяма изненада беше, че нарастването ще е с 30% ", разяснява още Петков.

Народното събрание ще има уговорката членовете на Комисията, с изминал мандат, да бъдат сменени. Сред тях ще бъде и ръководителят на КЕВР Иван Иванов, добави министър-председателят.

"Надявам се новите членове да осъществят по-голям надзор и да се извърши инспекция какво постанова тези високи цени ", добави Петков.

Във връзка с изявленията на министъра на защитата за разполагането на спомагателни сили на НАТО на българска територия, министър председателят разяснява, че сходни решения се вземат от Министерски съвет.

"Никой министър не разполага със личното си мнение по цялостни въпроси, касаещи българския народ. Това взема решение Министерски съвет ", добави той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР