От днес МВР може да знае къде се намираме и

...
От днес МВР може да знае къде се намираме и
Коментари Харесай

Почват ни! МВР вече ще знае къде сме, къде сме били и с кого сме говорили в последните 6 м

От през днешния ден Министерство на вътрешните работи може да знае къде се намираме и къде сме се били през последните 6 месеца. Ще знае с кого и по кое време сме говорили или сме си писали есемеси, както и през какво устройство е ставал тази връзка. Това става допустимо с помощта на закона за изключителното състояние за битката с ковид, с който беше изменен и Закона за електронните известия, а смяната може да остане и след анулация на режима. Пакетът от законови промени беше обнародван през днешния ден в Държавен вестник. Досега право на достъп до трафичните данни от мобилните телефони се даваше на проверяващите органи при съмнения за тежки закононарушения след решение на Районен съд. От през днешния ден при съмнение за нарушение на карантина право да желаят осъществяване на информация за данните имат Главна дирекция „ Национална полиция “, Столичната дирекция на вътрешните работи и регионалните дирекции на Министерството на вътрешните работи. “ Операторите са длъжни да им дадат тази информация и това не предстои нито на правосъден, нито на някакъв различен надзор. Начинът по който е направена смяната в закона не дава гаранции, че следенето посредством трафичните данни няма да продължи и след изключителното състояние.

Полицейски произвол
“Това, което е в действие от през днешния ден съставлява прям полицейски произвол. Всеки служител на реда би могъл да получи, посредством своите началници, достъп до това с кого контактуваме, какъв брой дълготрайно, по кое време, къде и по какъв начин се предвижваме”, разяснява пред OFFNews юрист Михаил Екемджиев. “Операторите са длъжни 6 месеца да съхраняват трафични данни. Сега в смяната написа, че те са длъжни неотложно да дават на органите - Министерство на вътрешните работи, СДВР… От тук нататък на нас ни остава да имаме вяра, че едни доблестни мъже под пагон ще бъдат извънредно почтени, че сами ще се управляват, сами ще се цензурират и ще съблюдават духа и буквата на закона и той ще бъде прилаган единствено по отношение на лица за които има подозрение, че се отклоняват от ограниченията на карантина или по различен метод бойкотират ограничаващите ограничения за разпространяването на коронавирус”, изясни Екемджиев. Той обаче счита че измененията дават огромна опция за злоупотреби. “Нагледали сме се и сме се наслушали на кавги свързани със корист със специфични разследващи средства и приключване на информация. Принципът е, че властта обвързвана със силовите структури, не просто се възползва до дъно от всяка дадена им законова опция, само че постоянно минават границата, прекрачват ръба на закона влизайки в нашите права и своноди. Да имаме вяра, че Министерство на вътрешните работи ще се самоконтролира е илюзия”, съобщи Екимджиев.

Следенето няма да има огромен резултат за ограничение
Източници от телекомуникационен оператор считат, че безконтролното следене, посредством трафичните данни няма да има огромен триумф за ограничение на карантинираните да вървят, където си изискат. Едната причина е, че трафичните данни дават локализация с акуратност над “няколко десетки метра” от телекомуникационната клетка. Ако индивидът е слязъл от у дома до комшията на втория етаж или до кръчмата на партера в блока, клетката мъчно ще го хване. Освен това мрежата засича телефони/сим карти. Не хора. Напълно допустимо е телефонът да е на едно място, индивидът на друго. Освен това локализацията по трафични данни не работи, в случай че следеният употребява не общоприетите функционалности на телефон, а софтуерен месинджър, изключително подобен с криптирана връзка.

Може да бъде спряно от Конституционен съд
Това, което е гласувано е изпускане на неприятния дух от бутилката, който доста мъчно ще бъде вразумен и върнат назад, в случай че не се реагира неотложно, да вземем за пример - сезиране на Конституционния съд от оправомощените субекти, счита юрист Екимджиев. Сезирането може да бъде направено от президента, основния прокурор, една пета от народните представители и националния омбудсман.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР