От днес Министерството на здравеопазването пуска в обръщение постепенно един

...
От днес Министерството на здравеопазването пуска в обръщение постепенно един
Коментари Харесай

Министерството на здравеопазването пуска безплатни антигеннни тестове -

" От през днешния ден Министерството на здравеопазването пуска в послание последователно един огромен запас от безвъзмездни антигеннни проби, хората да могат свободно да се тестват ", заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев пред бТВ.

От думите му стана ясно, че от на следващия ден се дава опция на хората всеобщо, където пожелаят, да се имунизират. Досега беше допустимо единствено при общопрактикуващите лекари. От понеделник се пуска електронно направление на общопрактикуващите лекари за безвъзмездни проби и те да насочват хората ", съобщи министърът.

Той добави, че също по този начин във всички РЗИ-та хората ще могат гратис да си вършат проби без направление .

От на следващия ден мобилни екипи доктор и здравна сестра ще посещават труднодостъпните райони, където желаят хората да се тестват и да се имунизират, сподели още здравният министър.

В днешната заповед отстраняваме маските в публични здания, закрити пространства. Това е корекцията, която нанасяме от предходната заповед.

Корекциите в заповедите за Коронавирус ограниченията ще се нанасят ежеседмично , защото специалистите ще се събират всяка седмица и ще преглеждат обстановката, заяви Меджидиев.

„ Досега имаше народен проект, в който се съблюдаваха стадии и се влизаше автоматизирано от един режим в различен по области. Реших да подхваща по-различен метод и да поправяме някои неща от този проект. Реших да групирам екипа от експерти персонално в моя кабинет. Имаме три такива сбирки за 6 дни - епидемиолози, инфекционисти, РЗИ, Бърза помощ, в това число хора от бизнеса, и да преглеждаме ограниченията по този начин, както е вярно да се постановат ", сподели министърът.

По думите му през другата седмица ще се разхлабят ограниченията още повече. „ Имаме разновидност на вируса, при всяка вълна има друга заболеваемост и тежест на заболеваемостта и би трябвало да бъдем флексибилни “, добави Асен Меджидиев.

Здравният министър сподели още, че сега сме в плато и леко влизаме в низходяща част.

„ Основният аршин, по който ние реагираме, е натовареността на болничната система. В момента имаме до 9% заети неинтензивни кревати и към до 5,2% от интензивни кревати, което дава опция да реагираме “, добави министърът.

Ако това плато тръгне низходящо, се обмисля да бъдат понижени дните на карантината - за имунизираните хора да бъде 5 или 7 дни , след което да бъдат освободени от изолираност.

" За неимунизираните мислим да я понижим на 7 дни , като се вършат два поредни антигенни теста и в случай че пробата покаже, че са негативни, могат да бъдат освободени от изолираност и карантина ", изясни здравният министър.

Меджидиев добави, че доста европейски страни са премахнали карантината, само че процентът им на имунизиране е доста по-голям от този в България.

Министърът добави, че всяка заран получава информация от Спешна помощ дали има върнати пациенти. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР