От днес е в сила забраната за внос на над

...
От днес е в сила забраната за внос на над
Коментари Харесай

Вносът от Украйна: От днес влезе в сила забраната за над 20 продукта

От през днешния ден е в действие възбраната за импорт на над 20 хранителни продукта от Украйна у нас за идващите два месеца. Сред тях са пшеница, слънчоглед и царевица. Всички артикули от Украйна могат да минават директно през България, само че би трябвало да са запечатани и пломбирани на границата. На този декор продължава напрежението сред производители и преработватели на слънчоглед за цените, на които се продава продукцията. Днес те имаха среща, само че не се е стигнало до съглашение.

Идеята на днешната среща в земеделското министерство беше производителите и преработвателите на слънчоглед да стигнат до допустими решения и за двете страни както за количествата, по този начин и за цените на слънчогледа, който е по складовете у нас. До момента съглашение няма. Преработвателите на слънчоглед не престават да настояват, че спреният импорт ще затрудни работата им, няма да доближава зърно и това ще се отрази на износа на олио.

" Мощностите, който имаме за преправка на слънчоглед построени в България неколкократно надвишават това, което създава България като слънчоглед в границите на една стопанска година. В този смисъл промишлеността има потребност от този импорт, с цел да може да уплътни потенциала, в който са вложени безусловно стотици милиони евро през последните 10 години ", сподели Георги Койнов - финансов шеф на преработвателно дружество.

Според производителите на слънчоглед обаче и преди войната в Украйна преработвателите са се справяли с родното произвеждане и са внасяли минимални количества.

" Съгласни сме, че преработвателите на слънчоглед имат големи мощности за преправка. Но това, което и те са оповестили е, че на месец им трябват към 300 хиляди тона. До новата годишна продукция на слънчоглед остават четири месеца, което прави 1 милион и 200 000 тона на слънчоглед. В момента по данни на министерството в българските хранилища имаме милион и 300 хиляди тона слънчоглед, което е изцяло задоволително да покрие техните потребности до нова годишна продукция без да има потребност от импорт ", сподели Илия Проданов от Асоциацията на зърнопроизводителите.

До края на седмицата се чакат резултатите за качеството на украинското зърно.До момента пробите не демонстрират огромни отклонения. Установени са 3 колета с пшеница, в които е имало бръмбари. Част от зърното е обработено, а друга върнато назад.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР