От днес до 7 юли в Националната библиотека Св. Св.

...
От днес до 7 юли в Националната библиотека Св. Св.
Коментари Харесай

Изложба Димитър Димов в писма и спомени“ в Националната библиотека

От през днешния ден до 7 юли в Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ могат да бъдат видени персоналните движимости на огромния български публицист Димитър Димов. Сред тях са очилата му, пишещата машина, на която е подготвил за щемпел романа му „ Поручик Бенц “, ръкописът на „ Тютюн “, обичаният му сервиз за кафе, лекциите му по зоология, книги от библиотеката му, материали за пътуването му до Чили и специализацията му в Испания. Те са част от изложбата „ Димитър Димов в писма и мемоари “, отдадена на 110-годишнината от рождението му.


Това, което ме предизвика да направя такава галерия, бяха множеството мемоари, които са останали от хора, които са познавали Димов, били са негови другари, фенове, от родственици, от негови сътрудници. Много от тях пък не са и оповестени. Исках да покажа Димитър Димов през погледа на неговите съвременници, които да опишат повече за него и по този метод фенът да има една опция да разбере кой е бил Димитър Димов като персона, като публицист, като академик за времето си “, сподели създателят на изложбата основен организатор на къща-музей „ Димитър Димов “ към Националния книжовен музей лекар Милена Катошева.

Освен изложените персонални движимости, повече за Димов може да научим от 16-те документални табла, представящи разнообразни моменти от биографията му – семейство, училищен и студентски години, професионално развиване, пътувания, другарства, социална активност, мисли, извадени от негови писма и изявления, защото той не е оставил записки.

Катошева разкрива и по-малкото познато лице на Димитър Димов.

„ Много хора, когато дойдат в къщата-музей с изненада научават, че той е бил ветеринарен доктор, приключва ветеринарна медицина и става професор. През целия си живот, с изключение на с писане, се занимава и с научна и преподавателска активност “, коментира създателят на изложбата.

Попитана за какво би трябвало да го помним, тя отговори, че би трябвало да го помним, тъй като той е публицист от национално и международно значение.

„ Само романът „ Тютюн “ е преведен на над 30 езика, в това число на японски, китайски, монголски, което значи, че още приживе, когато той излиза, ползата е бил доста огромен “, съобщи още тя и добави, че творбите му и през днешния ден се харесват от младежите, които за първи път се допират до него в учебно заведение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР